ONG-uri: Peste 20% din varstnicii din Romania au nevoie de ingrijire la domiciliu, 0,23% beneficiaza

de Ionut Baias     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2015, 23:17 Actualitate | Esenţial

Peste 20% din populatia de peste 65 de ani a Romaniei are nevoie de ingrijire la domiciliu, insa doar 0,23% beneficiaza de astfel de servicii, extrem de rare in rural si orasele mici, potrivit ONG-urilor care au organizat Conferinta Nationala a Furnizorilor de Ingrijiri la Domiciliu, potrivit Mediafax.

Serviciile de ingrijire la domiciliu pentru varstnici nu sunt disponibile in numar suficient pentru cei care au nevoie de ele si sunt extrem de rare in zonele rurale si orasele mici, spun ONG-urile, atragand atentia ca prin dezvoltarea acestor servicii s-ar putea crea 100.000 de locuri de munca.

Insa, sectorul serviciilor de ingrijire la domiciliu a varstnicilor este in continuare subdezvoltat si subfinantat, au aratat cei 58 de membri ai Retelei SenioriNet, precum si ONG-urile implicate in lucrul cu persoanele varstnice, la Conferinta Nationala a Furnizorilor de Ingrijiri la Domiciliu, marti, in Capitala.

Pe langa faptul ca serviciile nu sunt usor accesibile, informatia despre ele lipseste, personalul calificat este insuficient si deci accesul concret la servicii este limitat, mai spune societatea civila.

"Desi legislatia prevede gratuitate pentru un numar precis de zile de ingrijire, in realitate decontarea integrala a acestor zile este dependenta de bugetul limitat al caselor de asigurari. Costul real al serviciilor de ingrijire la domiciliu, mai ales al celor pe termen lung, este extrem de ridicat pentru veniturile unei familii. Acest cost pune o presiune foarte mare pe intreaga familie a persoanei varstnice (dependente) si conduce deseori la costuri secundare suplimentare: renuntarea la slujba de catre unul din membrii familiei, imprumuturi sau credite pentru acoperirea costurilor de ingrijire, alegerea internarii intr-o institutie pentru persoane varstnice etc.", arata ONG-urile.

Astfel, serviciile care nu beneficiaza de co-plata din partea beneficiarilor risca sa devina rapid nesustenabile.

"Subfinantarea cronica a serviciilor sociale, finantarea dificila a serviciilor integrate conduce la o lipsa acuta de predictibilitate in ceea ce priveste capacitatea furnizorilor (in special a celor privati de tip non-profit) de a furniza aceste servicii la parametri corecti de calitate. In procent de 70%, finantarea serviciilor oferite de furnizorii non-profit se bazeaza pe donatii din strainatate si granturi, in conditiile in care organizatiile sunt furnizori traditionali (experimentati) de servicii la domiciliu", se mai arata in comunicatul ONG-urilor.

Acestea mai arata ca toate statele europene isi construiesc strategii si modalitati de sustinere a sectorului de servicii pentru varstnici, in contextul imbatranirii demografice, precum si al presiunilor crescande asupra sistemelor de pensii si asigurari sociale, datorate scaderii populatiei apte de munca.

Conferinta Nationala a Furnizorilor de Ingrijiri la Domiciliu a fost organizata de Confederatia Caritas Romania si partenerii sai: Fundatia Crucea Alb Galbena, Asociatia Habilitas, Asociatia
ADAM si Asociatia Four Change in cadrul proiectului "SenioriNet - retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice", co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei.


Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

317 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă