Agentia pentru Comert si Dezvoltare a SUA (USTDA) a semnat marti un memorandum de intelegere cu Cancelaria Prim-ministrului pentru un nou parteneriat in cadrul "Global Procurement Initiative: Understanding Best Value - GPI" (Initiativa Globala privind Achizitiile Publice: identificarea celei mai bune valori). Conform memorandumului, USTDA va invata peste 50 de reprezentanti ai institutiilor romanesti cum sa obtina cea mai buna valoare si cum sa includa o analiza a costurilor ciclului de viata in procedurile de achizitii publice. Cu ocazia semnarii memorandului, insarcinatul cu Afaceri al SUA, Dean Thompson, a declarat ca Romania poate sa transpuna directivele Uniunii Europene in legislatia privind achizitiile public prin facilitarea utilizarii fondurilor pentru achizitionarea de tehnologie de ultima ora si prin renuntarea la abordarea actuala a celui mai mic pret.

Pregatirea se va desfasura in cadrul unui seminar de trei zile cu profesori ai programului "Dreptul achizitiilor publice" al Facultatii de Drept din cadrul George Washington University, precizeaza Ambasada SUA la Bucuresti.

Memorandumul a fost semnat de secretarul de stat Radu Puchiu, din partea Guvernului, si insarcinatul cu Afaceri al SUA, Dean Thompson.

Ceremonia de semnare a fost prezidata de Ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici. In subordinea ministerului condus de el se afla nou-infiintata Agentie Nationala pentru Achizitii Publice. Seminarul GPI va sustine obiectivele Guvernului Romaniei de a creste capacitatea de actiune a personalului responsabil de achizitii si de a demonstra rezultate pozitive in procesul de achizitii publice. Parteneriatul USTDA cu Romania se adauga eforturilor agentiei de a asigura conditii egale pentru companiile americane care participa la licitatiile publice internationale.

Dean Thompson a precizat ca a militat puternic "pentru selectarea Romaniei ca tara partenera pentru Global Procurement Initiative (Initiativa Globala privind Achizitiile Publice) a Agentiei pentru Comert si Dezvoltare a SUA, mai ales dat fiind faptul ca aceasta initiativa sustine eforturile Guvernului SUA de a sprijini Guvernul Romaniei in eforturile de imbunatatire a mediului de afaceri prin Planuri de actiune pentru o buna guvernare."

"Pentru acest seminar de trei zile, gratie parteneriatului sau cu George Washington University, Agentia pentru Comert si Dezvoltare ofera resurse si competente pentru a ajuta Guvernul Romaniei sa aplice conceptul celei mai bune valori in noua legislatie privind achizitiile publice", arata diplomatul american, adaugand ca "reprezentantii institutiilor care se ocupa de achizitii publice care participa la acest seminar se vor intoarce in ministerele, agentiile si companiile lor cu mai multe instrumente care sa ii ajute in obtinerea celei mai bune valori pentru banii platiti, pe masura ce desfasoara achizitii publice deschise si transparente".

"Necesitatea ca Romania sa transpuna directivele Uniunii Europene in legislatia privind achizitiile publice solicita crearea unui cadru legal care sa permita managerilor autoritatilor publice si entitatilor de stat sa ia cele mai bune decizii in ce priveste achizitiile lor.

Pot face acest lucru facilitand utilizarea fondurilor pentru achizitionarea de tehnologie de ultima ora, care va asigura eficienta pe durata ciclului de viata, si renuntarea la abordarea actuala a celui mai mic pret.

Studii de fezabilitate depasite sau superficiale si o reticenta a autoritatilor contractante de a accepta solutii alternative poate conduce la achizitionarea de tehnologii invechite, care presupun costuri mai mari de intretinere si de administrare pe perioada ciclului de viata.

In plus, o revizuire adecvata a regulilor privind achizitiile publice si aplicarea sistemului de preventie PREVENT pentru identificarea conflictelor de interese vor ajuta Romania sa combata practicile de coruptie in achizitiile publice", arata Dean Thompson in discursul sau.