Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Gabriela Baltag, a afirmat miercuri ca, de cativa ani, corpul de magistrati simte inechitatile sistemului - de la cele salariale la cele legate de promovare sau de numire, relateaza Agerpres.

"Domnule presedinte, ati vorbit dumneavoastra despre calitatea actului de justitie, vreau sa va spunem ca sistemul judiciar, prin componenta lui, este un sistem. Corpul de magistrati simte de cativa ani inechitatile sistemului prin legile pe care dumneavoastra le generati. Inechitati salariale pe care nu am de ce sa le ocolesc, pana la inechitati legate de promovare, de numire in sistem. Ati vorbit, si as putea sa va spun cumva, e o tema pe care AMR a adus-o in discutie din 2008 - 2009. Desigur, este vorba despre modalitatile de numire a procurorilor DIICOT si DNA. Noi toti, magistratii, dam concursuri, dam examene foarte serioase pentru fiecare moment din viata noastra cand dorim sa ocupam o functie. In aceasta situatie, pentru procurorii DNA, DIICOT exista o dispensa, pe conditii de vechime, si ne trezim poate ca sunt persoane care au cativa ani si numai cateva rechizitorii instrumentate si au ajuns procurori DNA. De la Parchetul de pe langa Judecatorie, atentie, direct la Parchetul de pe langa Inalta Curte", a afirmat miercuri Baltag, la intalnirea asociatiilor magistratilor cu conducerea Senatului.

Ea a explicat ca magistratii evolueaza profesional prin examene, iar procurorii DNA, DIICOT "promoveaza numai pe baza de interviu".

"Noi, fiecare moment din viata noastra profesionala, ca evolutie, o luam treptat, suntem obligati, din treapta in treapta dam examene, va repet, foarte serioase. Pe cand aici, modalitatea de promovare este numai pe baza de interviu. Se spune ca e foarte serios. Nu stim. Nu putem sa contrazicem acest lucru, dar ar fi si mai serios daca s-ar supune acelorasi reguli cu noi. Iata, un motiv de discriminare. Ca sa nu mai existe indoiala si noi suntem de acord, am tot spus, am facut o groaza de memorii, am incercat sa atentionam, nimeni nu doreste sa schimbe absolut nimic. Ca sa nu mai spunem, colegii nostri din materie penala, in conditiile actuale, avem aici in sala colegi care judeca in materie penala, pe regulile noi, 80% din activitatea unui procuror este confirmata de judecator. Salarizarea este cu inca jumatate din salariul judecatorului. Are mai mult procurorul. Deci urmarirea penala este superioara judecatii. E un lucru pe care trebuie sa-l sistam. Trebuie sa fim sinceri si sa spunem: asta este realitatea", a adaugat Baltag.

Potrivit acesteia, AMR a inaintat memorii catre diverse institutii, dar care "mor acolo".

"Astea sunt cateva inechitati marunte, ar trebui sa stam o zi intreaga sa discutam numai cate probleme avem noi. Trebuie schimbate toate dispozitiile din legile noastre. Am incercat si am formulat, am inaintat CSM-ului, am inaintat Ministerului Justitiei, mor acolo toate. Acum, mai nou, inaintam si catre dumneavoastra, catre Senat, catre Camera Deputatilor, in speranta ca cineva se uita spre noi", a mai spus presedintele AMR.