Institutul Geologic al Romaniei spune ca nu exista indicii geologice care sa vorbeasca despre o recrudescenta a activitatii vulcanice in zona Muntelui Ciomatu.

Masivul vulcanic Ciomatu din Muntii Harghitei are potentialul de a se reactiva, in ciuda faptului ca este stins de peste 30.000 de ani, sustine un studiurealizat de o echipa de vulcanologi de la Academia de Stiinte din Ungaria si de la Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta.

"Nu exista indicii geologice care sa vorbeasca despre o recrudescenta a activitatii vulcanice in zona Muntelui Ciomatu", a declarat dr. Rodica Tita, cercetator stiintific la Muzeul National de Geologie/ Institutul Geologic al Romaniei, la solicitarea agentiei Mediafax.

Vulcanul Ciomatu a erupt pentru ultima oara in urma cu aproximativ 32.000 de ani si nu prezinta semne de reactivare.

Masivul Ciomatu - Puturosu este un vulcan stins ce face parte structural si pozitional din grupa Muntilor Harghitei. Reprezinta cea mai recenta structura a acestora si apartine de lantul muntos al Carpatilor Orientali.

Cel mai inalt pisc este Varful Ciomatu Mare, care are o inaltime de 1.301 metri. In interiorul craterelor Muntelui Ciomatu s-au format lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos - o rezervatie naturala de tip floristic si faunistic.