Senatul a aprobat, luni, in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege referitor la planificarea apararii, initiat de Guvern, fiind inregistrate 118 voturi "pentru". Potrivit proiectului de lege, planificarea apararii se realizeaza prin integrarea coerenta a mai multor domenii: planificare forte, planificare armamente, C3 - comanda, control, comunicatii, logistica, urgente civile, resurse, aparare aeriana, management al traficului aerian, informatii, medical, cercetare - dezvoltare si standardizare, anunta Mediafax.

Construirea capabilitatilor non-militare poate reveni si altor ministere si agentii guvernamentale, sub conducerea Consiliului National de Aparare a Tarii (CSAT), iar Ministerul Apararii Nationale (MApN) va asigura asistenta de specialitate.

Proiectul de lege prevede ca documentele pentru planificarea apararii iau in considerarea procesul de planificare a apararii in NATO, conceptul strategic al NATO, strategia de securitate a Uniunii Europene, alte documente NATO si UE de planificare in domeniul apararii si scenariile strategice de planificare a operatiilor.

"Planificarea apararii se realizeaza pe baza deciziilor presedintelui Romaniei si Guvernului Romaniei, cu avizul CSAT, potrivit legii, si aprobarea Parlamentului, dupa caz, precum si a masurilor si actiunilor intreprinse la nivelul celorlalte institutii publice, care, potrivit legii, au atributii in domeniul apararii", prevede proiectul de lege adoptat de Senat.

Proiectul mai prevede ca presedintele tarii, in cel mult 6 luni de la depunerea juramantului, prezinta in Parlament Strategia nationala de aparare a tarii, care se dezbate si se aproba in sedinta comuna a celor doua Camere. Presedintele poate initia procesul de modificare a Strategiei, pe perioada valabilitatii acesteia - durata unui mandat prezidential, daca intervin modificari ale mediului de securitate.

Carta alba a apararii, elaborata de MApN pentru indeplinirea prevederilor Strategiei nationale de aparare a tarii, stabileste obiectivele politicii de aparare, masurile si actiunile avute in vedere pentru indeplinirea obiectivelor politicii de aparare, misiunile si cerintele specifice pentru Armata Romanei, principalele directii de dezvoltare a capabilitatilor, politicile privind managementul integrat al resurselor pentru aparare si resursele financiare care urmeaza sa fie asigurate pe durata mandatului Guvernului, sub forma unui plan strategic de cheltuieli.

Strategia militara este elaborata de MApN si cuprinde potentialele riscuri si amenintari identificate, obiectivele militare nationale, capabilitatile de aparare si prioritatile realizarii acestora, detalierea structurii de forte a armatei si directionari pentru configurarea, dimensionarea, pregatirea si inzestrarea Armatei Romaniei si conceptele operationale stabilite pentru indeplinirea acestor obiective si a misiunilor armatei.

MApN trebuie sa prezinte anual CSAT o informare pe tema stadiului indeplinirii obiectivelor si prioritatilor ministerului prin Directiva de planificare a apararii, la nivelul anului precedent. De asemenea, concluziile, rezultate in urma analizei si planificarii apararii la nivelul NATO, vor face obiectul unei informari a CSAT in termen de 3 luni de la finalizarea acestora.

Dupa ce proiectul de lege va fi publicat in Monitorul Oficial, Legea nr. 473/2004 privind planificarea apararii va fi abrogata.