Monica Iacob Ridzi, incarcerata la Spitalul Penitenciar Jilava, a publicat pe blogul ei "Poezie despre viata", cu care a castigat premiul al doilea la concursul "Poezie de puscarie", si sustine ca scriind reuseste "sa evadeze" si sa se simta aproape de familie, dar si sa uite de durerile fizice. Monica Iacob Ridzi scrie despre poezie ca este "emotie si gand", reprezentand gandurile din primele zile dupa ce a fost incarcerata la Spitalul Penitenciar Jilava, potrivit Mediafax.

Monica Iacob Ridzi (2009)Foto: AGERPRES

"Poezia pentru care am obtinut locul al doilea la concurs, intitulata ᅡPoezie despre viataᅡ, este emotie si gand. Gandurile care ma framanta de cand sunt in penitenciar. Am scris-o la inceputul lui martie, in primele zile la Spitalul Jilava. Acum ar putea fi putin altfel, dar atunci, in urma cu mai bine de trei luni, asa a fost. De atunci am scris sute de pagini: poezie, proza, cererea de gratiere, gandurile mele¬", scrie Monica Iacob Ridzi pe blogul ei, unde a publicat poezia.

Ea adauga, totodata, ca scrisul este un mijloc de evadare si o face sa se simta mai aproape de familie. "Din cand in cand fac pauza si ma asez pe pat, sperand ca durerile cumplite pe care le resimt sa se atenueze. Cand simt ca pot sa ma ridic, continui sa scriu. Asa reusesc sa ᅡevadezᅡ si sa ma simt aproape de copiii mei, de sotul meu, de familia mea. Scriind", afirma Ridzi pe blogul personal.

Ea mentioneaza ca nu si-a pierdut speranta: "Asa au trecut 120 de zile in care nu am incetat sa sper ca in Romania anului 2015 voi gasi, la cel mai inalt nivel, omenia care ne-a lipsit in ultimii 10 ani. Nu am incetat sa sper ca in Romania anului 2015 exista iertare. Sunt obligata sa traiesc cu aceasta speranta. Cu speranta unui gest de clementa, care-mi va permite sa-mi strang copiii in brate, tot timpul".

"Poezie despre viata" este scrisa de mana, pe doua pagini, are zece strofe de patru sau sase versuri, in care Monica Iacob Ridzi vorbeste despre condamnarea sa, despre dragostea pe care le-o poarta celor doi copii, care o fac sa reziste, despre boala si durerile pe care le indura.

"Dau vietii mele scurt ragaz/Un ceas/ Sunt stanca, munte si zagaz/Nu voi ceda ce mi-a ramas", este prima strofa a poeziei fostului ministru al Tineretului.

"Nu a contat ca sunt un om drept/Ca niciun leu nu am luat/Ca nimeni nimic nu mi-a dat/Ca atributiile mi le-am respectat/ (...)/Nu a contat ca sunt un om nevinovat/Nu a contat ca sunt un om bolnav/ Nu a contat ca doi copii mici raman fara mama/(...) Gandul imi zboara spre cei doi copii ai mei/Cei doi ingerasi, Maria si Andrei./Cu gandul la ei incerc sa rezist/Desi inima-mi plange si sufletul imi este trist/Ma simt tot mai rau, slabita, fara puteri/Imi vine sa plang, am mari dureri/Incerc sa rezist, dar imi e foarte greu/Daca voi muri ma rog ca de cei doi copii sa aiba grija Dumnezeu", sunt alte doua strofe din poezia lui Ridzi.

In urma cu o saptamana, Monica Iacob Ridzi a obtinut premiul al doilea la concursul "Poezie de puscarie", la sectiunea "Poezie femei", ea purtand proteze la picioare la decernarea premiilor, scria pe Facebook scriitorul Dan Mircea Cipariu, presedintele juriului.

Sotul Monicai Iacob Ridzi, primarul din Petrosani Tiberiu Iacob Ridzi, spunea ca Monica Iacob Ridzi poarta orteze la genunchi intrucat altfel nu poate merge.

Concursul "Poezie de puscarie", ajuns la cea de-a VII-a editie, derulata in perioada martie - mai 2015, este organizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor, in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania - Filiala Bucuresti Poezie, Societatea Romana de Radiodifuziune si cu Asociatia Euro CulturArt.

Sotul Monicai Iacob Ridzi, Tiberiu Iacob Ridzi, anunta, la sfarsitul lunii mai, ca a depus o cerere de gratiere in numele fostului ministru, document in care au fost invocate atat starea de sanatate a acesteia, cat si situatia celor doi copii ai cuplului.

In prezent, pe rolul Tribunalului Ilfov se afla un dosar prin care Monica Iacob Ridzi cere sa-i fie admisa cererea de intrerupere a executarii pedepsei de cinci ani de inchisoare, la care a fost condamnatata pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului.

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi solicita sa fie intrerupta executarea pedepsei pentru ca sufera de numeroase afectiuni medicale, printre care trombofilie si leuconeutropenie.

Imediat dupa ce a fost incarcerata, Ridzi a reclamat conditiile in care stau detinutii, spunand ca sistemul medical din inchisori nu este bine gandit si ca pentru un om bolnav ca ea condamnarea la inchisoare este condamnare la moarte.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv, in 16 februarie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Politia Judeteana Cluj, fiind incarcerata initial la sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.