Proiectul "Restaurare, Consolidare si Valorificare Turistica a Ansamblului Monument Istoric Biserica 'Taiere Capului Sfantului Ioan Botezatorul' si Situl Arheologic Zona Curtilor Domnesti Vaslui" s-a incheiat, luni. Finantat prin Programul Operational Regional 2007 - 2013, proiectul in valoare de 11,7 milioane de lei, din care 8,9 milioane de lei finantare nerambursabila, are drept obiectiv dezvoltarea turismului cultural religios in zona, prin introducerea Ansamblului Curtile Domensti in circuitul turistic local, transmite Agerpres.

Potrivit muzeografului Laurentiu Chiriac, de la Muzeul Judetean 'Stefan cel Mare', targul Vaslui a cunoscut o mare inflorire in timpul domnitorului Stefan cel Mare, prin dezvoltarea Curtii Domnesti si prin ctitorirea Bisericii domnesti 'Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul' (1490).

"Stefan cel Mare a acordat o atentie deosebita Vasluiului, devenit capitala Tarii de Jos a Moldovei. De-a lungul timpului, echipe de istorici si arheologi au facut cercetari arheologice in zona si iata ca astazi putem spune ca un proiect de suflet al multor specialisti s-a concretizat, iar vasluienii se pot bucura din nou de Curtile Domnesti. Nu este o refacere in totalitate, dar consolidarea Bisericii 'Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul', amenajarea vechiului beci domnesc, construirea clopotnitei si reabilitarea intregii zone reprezinta un proiect de o importanta deosebita', a declarat istoricul dr. Laurentiu Chiriac.

Preotul paroh Ioan Mogos a multumit autoritatilor pentru sprijin si a afirmat ca obiectivul isi asteapta de acum inainte vizitatorii, pe care ii doreste in numar cat mai mare.

'Proiectul este gandit de prin 2007, cand am inceput sa facem documentatiile, motiv pentru care intr-o perioada nu s-a vazut nimic concret. Apoi a primit finantare si in 2011 au inceput lucrarile. A fost greu, au fost multe drumuri de strabatut, au mai fost si momente delicate, dar avem acum un obiectiv important la noi in oras, asteptam turisti, asteptam vasluienii sa vina sa vada aceste locuri incarcate de istorie. Vom organiza evenimente culturale, vor fi organizate cursuri in aer liber si speram sa fie un loc viu, pe placul cetatenilor', a declarat preotul Ioan Mogos.