Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti anunta ca a identificat un numar "mare de similitudini, de mai multe tipuri", intre cartea scrisa de George Copos in inchisoare si lucrarea de disertatie a lui Catalin Parfene. "Comisia a constatat ca examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiza de continut si nu numai de forma, ca in cazul plagiatului comun, gen copy-paste", precizeaza Universitatea din Bucuresti, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Comisia de Etica solicita "infiintarea unei comisii de experti care va examina cele doua lucrari din perspectiva suspiciunii de plagiat" si precizeaza ca "rezultatul expertizei si eventualele sale consecinte vor fi facute publice".

George CoposFoto: Agerpres

Comisia de Etica anunta prin acest comunicat ca "solicita Universitatii din Bucuresti sa ceara public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrarilor stiintifice in regim de detentie". Membrii Comisiei avertizeaza ca "exista o imperfectiune majora a cadrului legislativprivind reducerea pedepsei detinutilor care realizeaza si publica lucrari stiintifice in regim de detentie".

"Faptul ca girul unui profesor universitar, dar si ca publicarea unei lucrari la o editura acreditata CNCSIS [Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior - n.red.] sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formata din nespecialisti sa decida ca lucrarea publicata are caracter stiintific, mareste arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substantiala a pedepsei", sustine Comisia de Etica.

Comunicatul integral al Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti:

Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a realizat examinarea preliminara a sesizarii domnului Catalin Parfene, membru al comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti, autorul lucrarii de disertatie "Domnii Tarilor Romane si Sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)" sustinuta in 2005, la Facultatea de Istorie, privind doua chestiuni: suspiciunea de plagiat referitoare la volumul "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV si XVI", aparuta sub semnatura domnului George Copos, la editura Niculescu in 2014 si conduita academica a profesorului emerit Stelian Brezeanu, coordonator stiintific al lucrarii sale de disertatie si prefatator al volumului semnat de domnul George Copos.

Comisia a constatat ca examinarea suspiciunii de plagiat cere o expertiza de continut si nu numai de forma, ca in cazul plagiatului comun, gen copy-paste. Numarul mare de similitudini, de mai multe tipuri, a justificat aceasta decizie. De aceea, Comisia de etica va solicita infiintarea unei comisii de experti care va examina cele doua lucrari din perspectiva suspiciunii de plagiat. Rezultatul expertizei si eventualele sale consecinte vor fi facute publice.

Comisia de etica a constatat, in urma primirii informatiilor cerute Administratiei Nationale Penitenciarelor, careia ii multumeste pentru promptitudinea raspunsului lamuritor, ca exista o imperfectiune majora a cadrului legislativ privind reducerea pedepsei detinutilor care realizeaza si publica lucrari stiintifice in regim de detentie. Faptul ca girul unui profesor universitar, dar si ca publicarea unei lucrari la o editura acreditata CNCSIS sunt considerate suficiente pentru ca o comisie a penitenciarului formata din nespecialisti sa decida ca lucrarea publicata are caracter stiintific, mareste arbitrarul deciziei, dar permite reducerea substantiala a pedepsei. In lumea academica a cercetarii, caracterul stiintific al unei lucrari este acreditat mult mai profesionist si cu instrumente mai rafinate. Comisia de etica solicita Universitatii din Bucuresti sa ceara public revizuirea prevederilor legislative privind realizarea lucrarilor stiintifice in regim de detentie.

In ce priveste conduita academica a domnului profesor emerit Stelian Brezeanu, Comisia a constatat ca modul in care acesta a intervenit public privindu-l atat pe fostul sau masterand, domnul Catalin Parfene, dar si pe autorul George Copos, este cel putin discutabil. In aceasta privinta, Comisia va face recomandari Facultatii de Istorie si Universitatii din Bucuresti.

Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti considera ca valorile comunitatii academice trebuie in continuare aparate in contextul in care atat plagiatul, dar si alte forme de atac la integritatea academica raman subiecte sensibile in lumea academica, dar si in perceptia publica.

  • HotNews.ro a solicitat oficial Universitatii din Bucuresti sa anunte cum raspunde la solicitarile Comisiei de Etica. Vom publica raspunsurile, in momentul in care le vom avea

Informatii de background

George Copos a fost eliberat conditionat din inchisoare pe 7 aprilie 2015, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani de inchisoare. Printre motivele care au stat la baza deciziei Tribunalului Bucuresti s-a aflat si faptul ca omul de afaceri a scris cinci carti, cat a stat in inchisoare (Sursa). Copos a fost condamnat definitiv in august 2014 la patru ani de inchisoare in dosarul Loteria I si la 3 ani si 8 luni de inchisoare, in martie 2014, in dosarul Transferurilor din fotbal.

La scurt timp de la eliberarea lui Copos, istoricul Catalin Parfene a anuntat ca il suspecteaza pe George Copos ca i-ar fi plagiat lucrarea de master. Parfene a scris pe contul sau de Facebook: "una dintre lucrarile stiintifice pentru care a fost eliberat astazi Copos George este urmatoarea si - atentie ! - este de negasit la editura sau la Biblioteca Nationala: COPOS, GHEORGHE. Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI / Gheorghe Copos ; pref.: prof. univ. dr. Stelian Brezeanu. - Bucuresti : Editura NICULESCU, 2014 Bibliogr. ISBN 978-973-748-874-9 / 94(498)"13/15" / CIP 2014-16844. Iar teza mea de master de la Facultatea de Istorie din 2005 se intituleaza "Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", cu indrumator - acelasi Stelian Brezean".Sursa

Citeste si: