Vremea se anunta calda, in general, in urmatoarele doua saptamani, insa pe parcursul intervalului (intre 17-21 iunie) valorile termice vor cobori sub mediile multianuale ale lunii iunie, iar instabilitatea atmosferica va fi din ce in ce mai prezenta, releva prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 15-28 iunie, publicata luni, transmite Agerpres.

Banat

Intervalul va debuta cu o vreme calduroasa. Temperatura va marca, insa, o scadere semnificativa in perioada 17-21 iunie, cand valorile termice se vor situa usor sub mediile multianuale, respectiv o medie regionala a maximelor de 24-26 de grade si minime in jurul a 12 grade. Incalzirea estimata pentru a doua saptamana de prognoza va insemna maxime de 29-30 de grade si minime de 15-16 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi pronuntata in intervalul 15-18 iunie, cand vor fi averse ce pot avea si caracter torential, astfel ca pe arii restranse vor fi cantitati de apa mai importante. Probabilitatea de aparitie a fenomenelor asociate instabilitatii atmosferice va creste si dupa data de 23 iunie.

Crisana

Dupa o prima zi calduroasa cu maxime de 31-32 de grade, temperaturile vor cobori usor sub normele climatologice ale perioadei intre 17 si 21 iunie, cand valorile termice maxime se vor situa intre 22 si 25 de grade, iar cele minime vor fi de 11-12 grade. Temperatura va fi in crestere dupa data de 22 iunie si se va ajunge la o medie regionala a valorilor maxime in jurul a 28 de grade si a minimelor de 14-15 grade, caracterizand o vreme normala sub aspect termic. In intervalul 15-17 iunie vor fi averse, iar cantitatile de precipitatii pot fi, izolat, importante. In a doua saptamana de prognoza, probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi in crestere, cantitati mai insemnate fiind posibile in ziua de 23 iunie.

Transilvania

Vremea va intra intr-un proces de racire, astfel ca valorile termice vor fi apropiate de normele multianuale ale perioadei, iar mai ales in zilele de 17 si 20 iunie vor caracteriza o vreme racoroasa pentru aceasta data. Se vor inregistra medii regionale ale maximelor de 21-24 de grade si minime in jurul a 10 grade, cu valori mai scazute in zonele depresionare. Pentru a doua saptamana de prognoza este estimata o revenire a regimului termic in limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 26-27 de grade si ale celor minime de 12-13 grade.

In intervalul 15-17 iunie, instabilitatea atmosferica va fi accentuata, astfel ca pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea si caracter torential si se vor acumula cantitati importante de apa. Ulterior, ploile vor fi pe arii mai restranse si in general slabe, cantitati mai insemnate fiind posibile in jurul datei de 23 iunie.

Maramures

Vremea va intra mai intai intr-un proces de racire, astfel ca in intervalul 17-21 iunie valorile termice se vor situa, in general, sub normalul climatologic al perioadei. Vor fi medii regionale ale maximelor intre 21 si 24 de grade si ale minimelor in jurul a 10 grade. Temperatura va creste in a doua saptamana de prognoza, cand se va ajunge la maxime, in medie regionala, de 27 de grade si la minime nocturne de 13-14 grade.

Intre 15 si 17 iunie instabilitatea atmosferica va fi accentuata, astfel ca pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea si caracter torential. Dupa acest moment, ploile vor fi pe arii mai restranse si in general slabe, cantitati mai insemnate fiind posibile in jurul datei de 23 iunie.

Moldova

Dupa o prima zi cu temperaturi maxime de 33-35 de grade, caracterizand o vreme calduroasa, izolat caniculara, va urma o scadere semnificativa a temperaturii, pana spre 22-23 de grade in jurul datei de 17 iunie, valori ce se vor situa usor sub normele specifice acestei perioade din an. Dupa aceasta data, tendinta va fi de incalzire treptata, mai evidenta in a doua saptamana de prognoza, cand media regionala a maximelor va fi de 27-28 de grade. Valorile nocturne vor avea o tendinta asemanatoare, coborand de la 18 de grade, pana spre 12 grade in intervalul 18-21 iunie, ulterior urmand sa creasca la 15-16 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in intervalul 15-17 iunie, cand vor fi averse torentiale, iar pe arii restranse se vor inregistra cantitati de apa insemnate. In a doua saptamana de prognoza, sunt de asteptate ploi, in general slabe cantitativ.

Dobrogea

Vremea se anunta mai calduroasa in primele doua zile ale intervalului, cu o medie regionala a maximelor de 30 de grade si a minimelor de 19-20 de grade. Ulterior, vremea se va racori, urmand a se inregistra maxime, in medie regionala, de 24-26 de grade si minime in jurul a 16 grade. In a doua saptamana de prognoza, temperatura va creste usor, spre medii ale valorilor diurne ce vor ajunge la 28 de grade si minime de 18 grade, caracterizand o vreme normala sub aspect termic.

Regimul pluviometric se va mentine in general deficitar, cu exceptia intervalului 15-18 iunie cand vor fi averse, posibil torentiale si punctiform se vor acumula cantitati de apa insemnate.

Muntenia

Dupa o prima zi in care temperaturile vor fi de 33 - 36 de grade, caracterizand o vreme calduroasa, local caniculara in zonele de campie, va urma o scadere semnificativa a temperaturii, pana spre 24 de grade, in jurul datei de 18 iunie. Dupa aceasta data, tendinta va fi de incalzire treptata, astfel ca, in a doua parte a intervalului, media regionala a maximelor va fi de 30-31 de grade. Temperaturile minime vor scadea de la o medie regionala de 18 grade, la 13-14 grade in intervalul 18-22 iunie, iar ulterior vor creste la 15-16 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi temporar accentuata in intervalul 15-18 iunie, cand vor fi averse, iar pe arii restranse se vor inregistra cantitati de apa insemnate. Ploi locale sunt posibile in a doua saptamana de prognoza, in special dupa data de 23 iunie.

Oltenia

Intervalul va debuta cu o vreme calduroasa, caniculara in zonele de campie, valorile termice maxime urmand a fi in jur de 34 de grade. Spre mijlocul primei saptamani de prognoza, temperatura va scadea semnificativ, pana la o medie regionala a maximelor de 22-23 de grade, valori ce se vor situa sub normalul climatologic al perioadei. Dupa aceasta data, se va incalzi treptat, pana la maxime in medie de 29-30 de grade. Temperaturile minime vor avea aproximativ aceeasi evolutie, de scadere pana la 12-13 grade in intervalul 19-22 iunie, apoi de crestere spre 15-16 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi in crestere, astfel ca, mai ales in zilele de 17 si 18 iunie, sunt posibile, pe arii restranse, cantitati de apa mai importante. Ploi locale sunt de asteptat si dupa data de 23 iunie, mai ales in zonele de deal.

La munte

Temperatura va inregistra o scadere semnificativa in prima saptamana de prognoza, astfel ca in intervalul 17-21 iunie vremea va deveni racoroasa, media valorilor diurne urmand a fi cuprinsa intre 14 si 16 grade, iar a celor minime intre 6 si 8 grade. Pentru a doua saptamana de prognoza este estimata o revenire a regimului termic in limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 20-21 de grade si ale celor minime de 10-11 grade.

Instabilitatea atmosferica va fi pronuntata pana in data de 17 iunie, timp in care local se vor inregistra cantitati de apa insemnate. In restul intervalului, averse se vor semnala pe arii mai restranse, in principal in orele dupa-amiezelor.

Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.