Victor Ponta si-a anuntat inca de pe 10 iunie, la inceputul sedintei de Guvern, plecarea la Baku, insa instiintarea sa a trecut total neobservata. "Doamna ministru Szabo care, probabil, o sa plecati inaintea noastra la Baku, sa le urati sportivilor nostri succes. Venim si ii sustinem cu tot ce putem, da?", a declarat Ponta, pe 10 iunie, la inceputul sedintei de Guvern. Aceasta inseamna ca isi programase din timp plecarea la Baku, in ciuda deciziei liderilor europeni de boicota deschiderea Jocurilor Europene, din cauza problemelor din Azerbaidjan legate de respectarea drepturilor omului. Reamintim ca Victor Ponta a fost surprins in preajma presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, vineri, 12 iunie, Baku.

Victor Ponta, la sedinta de GuvernFoto: Guvern

Dintre toti liderii politici europeni, la festivitatile din Azerbaidjan s-au afisat numai presedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukasenko, presedintele Belarusului, si Recep Erdogan, presedintele Turciei. Statele UE au fost reprezentate de oficiali la un nivel mai redus, nu de catre lideri. Practic, Ponta a fost singurul sef de Guvern dintr-un stat UE care a participat la deschiderea Jocurilor Europene, sfidand astfel decizia omologilor din celelalte tari europene.

Plecarea lui Ponta in Azerbaidjan a fost surprinzatoare si a starnit o serie de critici din partea Opozitiei. A fost cu atat mai surprinzatoare cu cat pe 12 si 13 iunie a avut loc la Budapesta congresul Socialistilor Europeni, unde s-au adunat principalii politicieni de stanga din Europa. Victor Ponta a lipsit de la acest congres, preferand sa se afiseze la Baku, alaturi de Putin.

Seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, a declarat pentru Realitatea TV ca Presedintia nu a fost informata de deplasarea premierului Victor Ponta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku, eveniment boicotata de majoritatea liderilor din Uniunea Europeana, si ca prezenta acestuia la ceremonie este o greseala, informeaza Mediafax. El a precizat totusi ca a fost primita informatia ca Ponta va pleca in Azerbaidjan, dar nu de la acesta, ci "din alte surse".