Cezar Avramuta, cunoscut ca omul cu steag din Piata Universitatii, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", dupa ce vineri a stat sapte ore pe Casa Radio, amenintand ca se sinucide, specialistii urmand sa stabileasca daca barbatul are o suferinta psihica, anunta Mediafax. Cezar Avramuta s-a urcat vineri pe Casa Radio, unde au fost trimise o ambulanta si un echipaj de politie, potrivit reprezentantilor Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov.

Dupa sapte ore in care s-au purtat negocieri, Avramuta a acceptat sa coboare, intrucat o rafala de vant i-a luat steagul. Era insa foarte agitat si ameninta ca se va urca din nou pe Casa Radio si se va arunca daca nu-i va fi dat steagul. Pana la urma barbatul a acceptat sa urce in ambulanta si sa-i fie facute niste analize minime.

Asistenta de pe ambulanta a cerut sprijinul Politiei sa il duca la spital tinand cont de starea de agitatie a acestuia. Avramuta a refuzat internarea, explicandu-i-se ca este in avantajul lui sa fie evaluat medical, mai ales dupa ce a stat pe Casa Radio mai bine de sapte ore. Atunci, el nu s-a opus si a fost dus la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", fara a fi imobilizat. El avea atunci la picior o rana mai veche, potrivit asistentei de la ambulanta.

Legea sanatatii mentale (487/2002) stabileste ca orice persoana care are manifestari care ii pot face rau ei sau celor din jur trebuie prezentata unei comisii de specialitate care va stabili daca persoana respectiva prezinta sau nu tulburari psihice.

"In cazul de fata, barbatul s-a urcat pe Casa Radio. Putea sa-si faca rau lui sau celor din jur. De aceea barbatul este supus unei expertize a unei comisii de specilitate, formata din trei medici, care va stabili daca sufera sau nu de tulburari psihice. Comisia stabileste si daca barbatul ramane internat impotriva vointei sale, prin procedura internarii nevoluntare stabilita de lege pentru astfel de cazuri. Daca o peroana se urca pe o macara, pe o cladire si-si pune viata in pericol, este dus obligatoriu la comisia medicala care decide oportunitatea internarii nevoluntare sau voluntare dupa caz", a explicat, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Spitalului Obregia, Rodica Nastase.

In urma cu un an, Cezar Avramuta, cunoscut si ca 'stegarul dac', un simbol al protestelor din Piata Universitatii din iarna anului 2012, s-a urcat pe un stalp din fata Parchetului General, aminteste Agerpres. El purta un steag si o pancarta pe care afisase un mesaj impotriva presedintelui de la acea vreme, Traian Basescu. La inceputul lunii, Avramuta a protestat, de asemenea, intr-un mod inedit, urcat pe copertina de la intrarea in Consiliul Superior al Magistraturii, cerand demisii in randul Justitiei in timp ce futura steagul Romaniei.