Horia Valentin Selaru, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost audiat vineri la Tribunalul Bucuresti in calitate de martor in procesul intentat de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, postului Antena 3 in legatura cu o serie de afirmatii la adresa ei facute in emisiunea "Sinteza Zilei" din data de 19 iunie 2014.

In iunie 2014, Kovesi a dat in judecata Antena 3 si pe jurnalistii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc, reclamand faptul ca in emisiunea "Sinteza Zilei" din data de 19 iunie a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in dosarul in care se efectuau cercetari fata de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, si Mircea Basescu, relateaza Agerpres.

Vineri, la Tribunalul Bucuresti, magistratii l-au audiat pe judecatorul Valentin Selaru, martor propus de Kovesi, si pe jurnalista Adina Anghelescu, martor din partea lui Razvan Savaliuc, in sala de judecata fiind prezenta si sefa DNA.

Judecatorul Valentin Selaru, fost procuror la DNA, in prezent judecator la instanta suprema, a declarat ca in emisiunea "Sinteza Zilei" din iunie 2014 a fost prezentata o fotografie realizata in iulie 2013, in care el aparea alaturi de Kovesi intr-o parcare din apropierea unei sali de sport, pe care cei doi o frecventau.

El a aratat ca acea fotografie fusese publicata anterior intr-un ziar, fapt ce i-a provocat neplaceri, deoarece la inceputul anului 2015 masina i-a fost sparta, fiindu-i sustrase acte personale. Acest lucru l-a determinat ca, in prezent, sa isi pastreze documentele de identitate intr-o cutie de valori.

Selaru a explicat ca fotografia a fost facuta la cateva zile dupa ce a fost numit judecator iar intalnirea cu Laura Kovesi a fost una intamplatoare.

El a mai relatat ca nu a avut, ca judecator, dosare in lucru in care sa fie implicat Sandu Anghel si oricum el face parte din complete de judecata colective, in care dosarele sunt repartizate aleatoriu.

Intrebat daca se intalneste cu procurori sau cu avocati implicati in dosarele pe care le judeca, Selaru a raspuns: "Am colegi de facultate care sunt avocati. Ne-am intalnit recent cu ocazia a 20 de ani de la absolvire. Ce sa fac? Sa fug de ei?".

Al doilea martor audiat a fost Adina Anghelescu, asociata cu Razvan Savaliuc in firma care detine site-ul www.luju.ro si colaborator al postului Antena 3.

Adina Anghelescu i-a luat apararea colegului ei, sustinand ca acesta a fost afectat dupa ce a fost dat in judecata de sefa DNA, fiind "profund marcat si chiar agitat" in acele zile, deoarece a fost asaltat cu intrebari de alti jurnalisti in legatura cu procesul deschis de Laura Kovesi.

Ea a fost de parere ca in acea emisiune Savaliuc nu a jignit-o pe Kovesi, ci a facut doar judecati de valoare si oricum invitatii din platoul emisiunii "Sinteza Zilei" vorbesc liber, necenzurati de cineva.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 11 septembrie, cand este programata audierea fostului procuror Eugen Iacobescu, cel care s-a ocupat de o parte din dosarele lui Bercea Mondial.

De asemenea, Kovesi va trebui sa raspunda la 10 intrebari, in cadrul unui interogatoriu propus de avocatul postului Antena 3.

In actiunea depusa in instanta, Kovesi le-a cerut judecatorilor sa oblige Antena 3 si pe jurnalistii Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc sa plateasca in solidar suma de 1 milion de lei, reprezentand prejudiciul creat, dar si cheltuielile de judecata.

Kovesi sustine ca in emisiunea difuzata de postul Antena 3 in data de 19 iunie 2014 au fost prezentate mai multe fapte si au fost facute afirmatii mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine si au adus o grava atingere demnitatii umane.

"Afirmatii de genul: doamna Kovesi trebuie sa raspunda daca s-a ocupat de protectia personala a domnului Traian Basescu si a familiei sale. (Mihai Gadea); Dar Kovesi ar trebui ea sa se aresteze, ori singura, ori sa o ajute poate nevolnicii aia de la Parchetul General, pentru faptul ca a musamalizat acum dosarul asta timp de cateva zile bune (...) asta a facut Kovesi. Kovesi a incercat sa matraseasca dosarul asta, sa-l inchida, sa-l ingroape (Ciuvica Mugur); Ce motive de intalnire, pentru intalniri din astea conspirative, exista pentru procurorul sef al DNA sa se intalneasca cu un judecator de la Inalta Curte? In parcare...(Bianca Nae) ...Niciun motiv. Asta-i intalnire de mafioti. Nu poti sa te intalnesti procuror general sef cu judecator de la Inalta Curte in parcare. Asta e intalnire intre golani, intre mafioti, eventual intre niste securisti care schimba niste informatii, dar in niciun caz intalnire intre reprezentantii cei mai inalti ai justitiei independente din Romania (Mugur Ciuvica) - fiind total mincinoase, sunt de natura sa genereze prejudiciu ce justifica raspunderea patrimoniala. In fapt, intalnirea prezentata drept "conspirativa" reprezinta una dintre deplasarile procurorului sef al DNA, doamna Laura Codruta Kovesi, impreuna cu fostul sau consilier, domnul judecator Horia Valentin Selaru, in loc public, spre sala de sport", se arata in actiune.

Kovesi mai sustine ca pe parcursul intregii emisiuni a fost prezentat "un material in intregime mincinos", asa incat reiese cu certitudine ca persoana juridica SC Antena 3 este titularul dreptului in raportul juridic dedus judecatii alaturi de paratii, persoane fizice, care au facut afirmatiile mincinoase si defaimatoare.

Potrivit Laurei Kovesi, emisiunea prezentata de Antena 3 si sustinerile persoanelor angajate sau invitate au incalcat: "pe latura sociala - necesitatea unei informari corecte si obiective a opiniei publice, pe latura legala - normele privitoare la dreptul la viata intima, familiala si privata, dreptul la propria imagine, privitoare la accesul liber al persoanelor la informatiile de interes public".