Presedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului Strategia Nationala de Aparare a Tarii, informeaza Administratia Prezidentiala, documentul fiind publicat pe site-ul institutiei. Seful statului a transmis totodata o solicitare presedintilor celor doua Camere de a adresa un mesaj referitor la Strategia Nationala de Aparare in sedinta plenului reunit luni, 22 iunie.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis vineri, 12 iunie a.c., Parlamentului Romaniei, Strategia Nationala de Aparare a Tarii. Totodata, domnul Presedinte Klaus Iohannis a transmis Presedintelui Senatului, domnul Calin Popescu-Tariceanu, si Presedintelui Camerei Deputatilor, domnul Valeriu Zgonea, in conformitate cu prevederile Art. 88 din Constitutia Romaniei, republicata, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, in sedinta reunita a celor doua Camere, luni, 22 iunie a.c., incepand cu ora 17.00", se arata in comunicatul difuzat de Presedintie.

Ce cuprinde Strategia nationala de aparare a Romaniei: Federatia Rusa, principala amenintare/ Cum este tratata problema coruptiei

Noua Strategie nationala de aparare a tarii pentru perioada 2015 - 2019, document care reflecta viziunea presedintelui Klaus Iohannis si care a fost trimis Parlamentului spre aprobare, mentioneaza, la primul punct al sectiunii "amenintari", "actiunile destabilizatoare din vecinatatea estica" ale Federatiei Ruse, dar fara a o numi in clar. Trimiterile explicite la pericolul reprezentat de Federatia Rusa sunt insa numeroase in Strategie, un document de 23 de pagini consultat de HotNews.ro. Coruptia este considerata in continuare vulnerabilitate, insa figureaza pe ultimul punct la acest capitol.

De subliniat ca nu mai sunt mentionate campaniile de presa la capitolul vulnerabilitati. "Campaniile de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului, diminuarea capacitatii de aplicare a legii de catre unele institutii si presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice" au fost stipulate ca vulnerabilitati in Strategia de Aparare aprobata in 2010 in CSAT sub presedintia lui Traian Basescu.

Reamintim ca noua doctrina militara a Rusiei, anuntata de Vladimir Putin la sfarsitul lui 2014, contine cateva mentiuni care ne privesc direct. Extinderea NATO si miscarea trupelor in interiorul tarilor membre NATO sunt considerate de Kremlin a fi reale amenintari la adresa securitatii Rusiei.