Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, si-a dat demisia cu doua zile inainte de alegerile locale. Gaburici este anchetat in acest moment pentru ca si-ar fi falsificat diplomele de studiu. Demisia lui Gaburici arunca Moldova intr-o noua criza politica si are loc chiar inainte de localele in care candidatii pro-rusi au sanse mari sa castige cateva dintre cele mai importante primarii, printre care si Chisinaul, pe fondul dezbinarii dintre partidele pretins pro-europene si pe fondul neincrederii tot mai mari a electoratului vorbitor de limba romana in aceste partide.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vreau sa fac un anunt fara precedent in Republica Moldova. Vreau sa-mi anunt demisia. Consider ca odata cu aceasta nu vor exista suspiciuni ca ancheta s-a desfasurat corect si subiectul diplomei mele lipsit de importanta in contextul situatiei social-economice din Moldova va fi scos de pe ordinea de zi. Toti cetatenii sunt egali, iar justitia este una pentru toti. Un premier trebuie sa sprijine o ancheta obiectiva", a declarat Chiril Gaburici intr-o conferinta de presa, citat de Jurnal.md.

Procuratura moldoveana a deschis un dosar privind falsificare a diplomei de bacalaureat a lui Gaburici dupa ce o expertiza a Politiei a aratat ca diploma e falsa.

Gaburici, un tanar om de afaceri, a fost sustinut in Parlament de o coalitie netransparenta intre PLDM (Vlad Filat) si PDM (Vlad Plahotniuc) pe de o parte, si comunistii lui Vladimir Voronin pe de alta parte.

In Republica Moldova au avut loc proteste antiguvernamentale masive in ultimele luni, pe fondul scaderii abrupte a nivelului de trai si in urma scandalului urias provocat de furtul a aproape un miliard de euro din trei banci.