Monica Iacob Ridzi, incarcerata la Spitalul Penitenciar Jilava, a obtinut, joi, premiul al doilea la concursul "Poezie de puscarie", la sectiunea "Poezie femei", ea purtand proteze la picioare la decernarea premiilor, scrie pe Facebook scriitorul Dan Mircea Cipariu, presedintele juriului, potrivit Mediafax.

"Astazi am prezidat pentru a saptea oara consecutiv Concursul National organizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor. M-a impresionat teribil Monica Iacob Ridzi (premiul doi, la poezie), cu proteze la picioare si o privire care cutreiera parca o alta lume. Sper ca presedintele Iohannis sa raspunda favorabil cererii ei de gratiere. Umanitatea e tot ceea ce pare ca ne-a mai ramas...", scrie Cipariu pe Facebook.

Sotul Monicai Iacob Ridzi, primarul din Petrosani Tiberiu Iacob Ridzi, a declarat ca sotia sa a castigat locul al doilea cu o poezie intitulata "Poezie despre viata", in care "exprima in cuvinte exact ce simte si ce traieste".

El a mai spus ca Monica Iacob Ridzi poarta doua orteze la genunchi intrucat altfel nu poate merge. "Sotia mea poarta doua orteze la genunchi, fara ele nu prea poate sa mearga. Din cate am inteles, ar putea fi o afectiune colaterala bolii pe care o are. Din cate stiu, sotia mea are probleme si cu oasele, iar in urma cu cativa ani a suferit o fractura de platou tibial. Sotia mea mi-a spus ca are dureri mari si nu le da jos ca sa poata sa mearga", a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi.

Legat de procesul pentru amanarea executarii pedepsei, primarul a mai spus ca termenul a fost amanat pentru 10 iulie, iar intre timp sotia lui este internata in Spitalul Penitenciar Jilava.

Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta pe site ca Penitenciarul Bucuresti Rahova a gazduit, joi, festivitatea de premiere a Concursului National de Creatie Literara "Poezie de puscarie".

In acelasi comunicat, ANP anunta penitenciarele castigatoare, dar nu si numele detinutilor premiati. La sectiunea Poezie femei, pe locul al II-lea, figureaza Spitalul Penitenciar Jilava, unde este incarcerata Monica Iacob Ridzi.

Concursul "Poezie de puscarie", ajuns la cea de-a VII-a editie, derulata in perioada martie - mai 2015, este organizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor, in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania - Filiala Bucuresti Poezie, Societatea Romana de Radiodifuziune si cu Asociatia Euro CulturArt.

La etapa nationala a concursului, sectiunea Poezie, au participat 275 de detinuti din 32 de penitenciare, cu 474 lucrari, iar la sectiunea povestiri scurte s-au inscris 37 de detinuti din 16 unitati penitenciare, cu 51 de creatii. In cadrul concursului, au fost selectate si declarate castigatoare ale acestei editii 26 de poezii si sapte povestiri scurte. Castigatorii au fost premiati cu diplome si carti, inmanate de presedintele Filialei Bucuresti Poezie, Dan Mircea Cipariu, colaborator activ al proiectelor de creatie literara derulate de Directia Reintegrare Sociala a ANP.

Sotul Monicai Iacob Ridzi, Tiberiu Iacob Ridzi, a anuntat, la sfarsitul lunii mai, ca a depus o cerere de gratiere in numele fostului ministru, document in care au fost invocate atat starea de sanatate a acesteia, cat si situatia celor doi copii ai cuplului.

In prezent, pe rolul Tribunalului Ilfov se afla un dosar prin care Monica Iacob Ridzi cere sa-i fie admisa cererea de intrerupere a executarii pedepsei de cinci ani de inchisoare, la care a fost condamnatata pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului.

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi solicita sa fie intrerupta executarea pedepsei pentru ca sufera de numeroase afectiuni medicale, printre care trombofilie si leuconeutropenie.

Imediat dupa ce a fost incarcerata, Ridzi a reclamat conditiile in care stau detinutii, spunand ca sistemul medical din inchisori nu este bine gandit si ca pentru un om bolnav ca ea condamnarea la inchisoare este condamnare la moarte.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv, in 16 februarie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Politia Judeteana Cluj, fiind incarcerata la sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde va sta in perioada de carantina.

In acelasi dosar, fosta consiliera a Monicai Iacob Ridzi, Ioana Varsta, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, tot pentru abuz in serviciu, iar George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare si doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Directiei Generale Economice si Resurse Umane din Ministerul Tineretului si Sportului, in perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce judecatorii au constatat ca acesta si-a platit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit si alti sase fosti angajati ai Ministerului, acestia ramanand cu condamnarile dispuse la judecarea in fond a cauzei.

Potrivit DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locuri din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.

La data trimiterii dosarului in judecata, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933 de lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator.