UPDATE Cum s-a intins reteaua "baietilor destepti" ai premierului Ponta la Transelectrica si Hidroelectrica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 11 iunie 2015, 14:18 Actualitate | Esenţial


Anuntul de atribuire a lucrarilor de la Stejaru
Foto: SEAP
 documente
(11 Iun 2015) PDF, 1MB
Complexul Energetic Oltenia nu este singurul mare client de stat ai "baietilor destepti" de la Romelectro -ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), retea de "baieti destepti" care graviteaza in jurul premierului Victor Ponta si despre care a scris HotNews.ro aici. Mai sunt si Transelectrica si Hidroelectrica. La fel ca CE Oltenia, Transelectrica a atribuit acestei grupari o serie de contracte foarte banoase: ISPE pe partea de studii, iar Romelectro pe partea de lucrari de infrastructura, in special retehnologizari. Lista e lunga. In ceea ce priveste Hidroelectrica, a fost incheiat un singur contract, insa foarte important si cu o valoare pe masura (78,7 milioane euro, fara TVA): Retehnologizarea CHE Stejaru. In privinta acestui contract exista un mare semn de intrebare. Anuntul de atribuire arata ca singurul castigator este Romelectro, iar contractul nu poate fi subcontractat. Insa, conform Hidroelectrica, contractul a fost semnat cu un consortiu si cu o multime de subcontractanti. Cum e posibil?

Concret, informatiile de pe SEAP arata ca acest contract de 78,7 milioane de euro, fara TVA, a fost atribuit in data de 08.05.2015 singurului ofertant, respectiv Romelectro SA. Tot in anuntul de atribuire se precizeaza clar ca nu poate fi subcontractat. (Vezi poza atasata). Insa, in acea zi, pe 8 mai 2015, contractul a fost semnat cu mare fast de catre administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, si reprezentantii unui consortiu format din Romelectro SA si Litostroj Power DOO, o firma din Slovenia. In plus, exista si subcontractanti, unul dintre ei fiind chiar ISPE. Chiar Hidroelectrica arata printr-un document ca s-au alaturat mai multi subcontractanti: Romelectro SA si Litostroj Power DOO, o firma din Slovenia, dar si cu mai multi subcontractanti: SSH Hidroserv SA, Energomontaj SA, Electroservice RB SRL, Electroechipament Industrial SRL, General Design Tech SRL, ISPE SA, Energoconstruct SA, Concret Construct SRL, Mecanica IND 2004, Blansko Engineering AS (Cehia). Vezi documentul atasat.

Contactat de HotNews.ro, Remus Borza a spus ca este posibil sa fie o "eroare imputabila SEAP" faptul ca a fost trecut in anuntul de atribuire doar Romelectro SA. Borza a mai spus ca in privinta castigatorului, "trebuie sa fim in primul rand romani". Adica, sa fie incurajati in primul rand constructorii romani, nu cei externi. Despre Romelectro spune ca este cea mai mare companie romaneasca din domeniu, motiv pentru care a respectat si conditiile impuse de caietul de sarcini aferent proiectului. Insa, trebuie precizat ca este cea mai mare din Romania pe partea aceasta de retehnologizari in domeniul energiei si pentru ca primeste cele mai multe contracte din partea companiilor de stat. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, Romelectro doreste sa preia si lucrarile de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru. In martie 2015 au fost demarate procedurile pe SEAP pentru realizarea proiectului tehnic in privinta retehnologizarii Amenajarii Hidroenergetice Vidraru, contractul fiind estimat la 1,6 milioane lei.

HotNews.ro a trimis o solicitare ANRMAP pentru a lamuri precizarile din anutul de atribuire a contractului privind retehnologizarea Hidrocentralei Stejaru, insa nu a primit niciun raspuns pana in acest moment.

 • UPDATE Pe data de 12 iunie, la o zi dupa publicarea acestui articol, Hidroelectrica a expediat un anunt (erata) la anuntul de atribuire prin care precizeaza ca poate fi subcontractata lucrarea de la Stejaru. "Procentul din partea din contract care ar putea fi subcontractata este de 44%: Subcontractanti prezentati in declaratie de catre ofertant sunt:SSH HIDROSERV SA;SC ENERGOMONTAJ SA; SC ELECTRO_SERVICE RB SRL; SC GENERAL DESIGN TECH SRL; SC ISPE SA; SC LOIAL IMPEX SRL; SC ELECTROMONTAJ "CARPATI" SA; SC MECANICA - IND 2004 SRL; SC ENERGO CONSTRUCT SA; SC ELECTROECHIPAMENT INDUSTRIAL SRL; SC CONCRET CONSTRUCT SRL; CKD BLANSKO ENGINEERING a.s.", se precizeaza in erata.
 • De asemenea, ANRMAP a precizat intr-un raspuns transmis HotNews.ro ca autoritatea contractanta are obligatia de a incheia contractul cu ofertantul desemnat castigator, asa cum apare mentionat in anuntul de atribuire dat in SEAP. In cazul in care ofertantul este o asociere, contractantul trebuie sa semneze actul juridic fie cu liderul asocierii desemnat in acest sens, fie cu toti membrii respectivei asocieri, conform art 204, alin 1 din OUG 34/2006. "In vederea respectatarii legale mentionate, autoritatea contractanta va proceda la completarea on-line in cadrul sistemului electronic, a formularului standard pus la dispozitie de catre aplicatia informatica", precizeaza ANRMAP. In cazul existentei unor subcontractanti, autoritatea trebuie sa completeze in cuprinsul formularului de anunt de atribuire sectiunea dedicata in acest sens. In acea sectiune trebuie precizat daca exista subcontractanti si in ce procent este subcontractata lucrarea respectiva.

In ceea ce priveste Transelectrica, in perioada guvernarii Ponta, Romelectro a castigat patru contracte, cel mai mare de 129,3 milioane de lei, fara TVA pentr retehnologizarea statiei electrice 400/220/110/20 kV Bradu. Contractul a fost atribuit pe 25 septembrie 2014. La randul sau, ISPE a primit de la Transelectrica 13 contracte, cel mai mare fiind de 277.600 lei, fara TVA, pentru proiectarea maririi capacitatii de transport LEA 220 kV Stejaru - Gheorgheni - Fantanele. Contractul a fost atribuit pe 26 mai 2015. Vezi mai jos care sunt contractele atribuite de Transelectrica.

Cel mai important client al gruparii ISPE-Romelectro ramane insa CE Oltenia. Din momentul infiintarii, adica din 2012, pana in prezent, Complexul Energetic Oltenia a atribuit zeci de contracte gruparii ISPE-Romelectro. Potrivit datelor de pe SEAP, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) a obtinut nu mai putin de 29 de contracte in doar trei ani, 2012-2015. Cele mai mult au fost incheiate in urma unor proceduri fara anunt de participare, contractele vizand in principal elaborarea de studii si servicii de audit. Valorile acestor contracte nu sunt deloc de neglijat, exemplu fiind unul incheiat anul trecut in octombrie. Pentru servicii de inginerie, ISPE trebuie sa primeasca 992.000 lei, fara TVA. Insa cele mai mari contracte sunt cele cu Romelectro SA, de ordinul zecilor de milioane de lei. HotNews.ro a aratat in urma cu cateva zile ca din 2012 pana acum, Romelectro a incheiat noua contracte foarte banoase cu CE Oltenia. Ultimul a fost atribuit in noiembrie 2014 pentru aproape 50 de milioane de lei, fara TVA, scopul contractului fiind modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW.

Unul din oamenii cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament.Administratorul Romelectro este Viorel Gafita. Jurnalista Emilia Sercan scria intr-o ancheta publicata in 2007, intitulata Dan Ioan Popescu a coordonat firme-paravan ale Securitatii:  <<Primele indicii despre trecutul de dinainte de ‘89 al fostului ministru al economiei, tinut la secret de acesta, ne-au fost oferite de Viorel Gafita, presedintele Romelectro. Inginer chimist la baza, DIP nu avea o slujba oarecare: era coordonatorul companiilor de comert exterior, firmele-paravan ale Securitatii.

Contractele atribuite catre Romelectro SA de catre Transelectrica, in timpul guvernarii Ponta

1. Denumire contract: Retehnologizarea statiei electrice 400/220/110/20 kV Bradu
Tip procedura: Licitatie deschisa, patru oferte
Data atribuirii contractului: 25.09.2014
Valoarea: 129.353.820 lei, fara TVA

2. Denumire contract: Act aditional nr. 2 la Contractul C233/2010 „Retehnologizarea statiei 400/110kV Brasov"
Tip procedura: negociere fara anunt de participare, o oferta
Data atribuirii contractului: 17.12.2013
Valoarea: 802.320 lei, fara TVA

3. Denumire contract: „Trecerea la tensiunea de 400kV a axului Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sacalaz – Arad"
Tip procedura: Licitatie deschisa, doua oferte admisibile
Data atribuirii contractului: 05.09.2013
Valoarea: 12.835.123 lei, fara TVA

4. Denumire contract: Retehnologizare statia 220/110kV Barbosi
Tip procedura: licitatie deschisa, doua oferte admisibile
Data atribuirii contractului: 04.10.2012
Valoarea: 22.607.600 lei

Contractele atribuite catre ISPE de catre Transelectrica, in perioada guvernarii Ponta


1. Denumire contract: Marirea capacitatii de transport LEA 220 kV Stejaru - Gheorgheni - Fantanele (proiectare)
Tip procedura: licitatie deschisa, doua oferte
Data atribuirii contractului: 26.05.2015
Valoarea: 277.600 lei, fara TVA

2. Denumire contract: Servicii de revizuire PE 139/97 Instructiuni privind determinarea CPT in retelele electrice
Tip procedura: licitatie deschisa, o oferta admisibila
Data atribuirii contractului: 24.03.2015
Valoarea: 100.000 lei, fara TVA

3. Denumire contract: Actualizare, adaptare, completare documentatie de proiectare existenta, necesara proiectului "Modernizarea statiilor 110 kV Bacau Sud si Roman Nord aferente axului 400 kV Moldova"
Tip procedura: negociere fara anunt de participare, o oferta
Data atribuirii contractului: 30.12.2014
Valoarea: 185.000 lei, fara TVA

4. Denumire contract: Inlocuire TRAFO 110/20 kV, 10 MVA statia Fantanele (proiectare)
Tip procedura: licitatie deschisa, sapte oferte
Data atribuirii contractului: 12.12.2014
Valoarea: 15.136 lei, fara TVA

5. Denumire contract: Retehnologizarea statiei 110 kV Medgidia Sud
Tip procedura: licitatie deschisa, sapte oferte
Data atribuirii contractului: 02.10.2014
Valoarea: 87.980 lei, fara TVA

6. Denumire contract: Actualizarea caietului de sarcini al proiectului "Montare fibra optica pe LEA 400 kV Urechesti-Rovinari"
Tip procedura: negociere fara anunt de participare
Data atribuirii contractului: 16.07.2014
Valoarea: 5.995 lei, fara TVA

7. Denumire contract: Servicii de de revizuire PE 143/94 Normativ privind limitarea regimului nesimetric si deformant in retelele electrice
Tip procedura: licitatie deschisa, o oferta
Data atribuirii contractului: 30.06.2014
Valoarea: 34.999 lei, fara TVA

8. Denumire contract: Studiu de solutie privind analiza calitatii energiei electrice in RET in perioada 2010-2013
Tip procedura: liciatie deschisa, doua oferte
Data atribuirii contractului: 28.01.2014
Valoarea: 40.000 lei, fara TVA

9. Denumire contract: Modernizare celule 110 kV si medie tensiune in statia Stalpu - lot I; Inlocuire AT-uri si trafo in statii electrice - Inlocuire AT1- 200 MVA 231/121 10.5 kV in statia 220/110/20 kV Turnu Magurele - lot II
Tip procedura: licitatie deschisa, opt oferte
Data atribuirii contractului: 20.01.2014
Valoarea: 45.000 lei, fara TVA

10.Denumire contract: Retehnologizarea statiei 400 kV Isaccea
Tip procedura: Licitatie deschisa, patru oferte
Data atribuirii contractului: 30.09.2013
Valoarea: 225.000 lei, fara TVA

11.Denumire contract: Revizuirea PE 142/80 Normativ pentru combaterea efectului de flicker in retelele electrice
Tip procedura: licitatie deschisa, doua oferte
Data atribuirii contractului: 04.07.2013
Valoarea: 50.000 lei, fara TVA

12.Denumire contract: Studiu privind necesitatea si oportunitatea organizarii si functionarii unui dispecer pentru energii regenerabile
Tip procedura: licitatie deschisa, cinci oferte
Data atribuirii contractului: 14.12.2012
Valoarea: 69.500 lei, fara TVA

13. Denumire contract: Consolidare LEA 220 kV Gutinas-FAI-Munteni in zona stalpului nr.113 (proiectare)
Tip procedura: licitatie deschisa, o oferta
Data atribuirii contractului: 23.07.2012
Valoarea: 45.000 lei, fara TVACiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12485 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  Penalul sef Ponta Viorel si cateii de langa el (Joi, 11 iunie 2015, 14:30)

  Plagarus [utilizator]

  Hidroelectrica nu va iesi din insolventa anul acesta
  Compania este detinuta de stat in proportie de 80,05% si de Fondul Proprietatea (19,95%).
  Administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza a fost condamnat definitiv, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 1 an de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese in 34 de cazuri.
  In cazul lui Remus Borza, procurorii au retinut ca, in calitate de reprezentant al Euro Insol, administrator judiciar al Hidroelectrica, in perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a facut 34 de plati catre firma sa de avocatura.

  Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012.
  .L-a prins revolutia pe cai mari la UTC in Baia Mare.Imediat dupa 89 umbla la costum prin licee dupa semnaturi sa infiinteze organizatia de tineret FSN pe oras.
  • +5 (5 voturi)    
   CHE Stejaru retehnologizata cu o firma din Slatina (Vineri, 12 iunie 2015, 12:45)

   Rodin [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

   Firma din Slatina are 2 angajati,alt subcontractor are vreo 7 angajati si trebuie spus ca la prima licitatie organizata s-au inscris 19 companii internationale dar din cauza ca Borza are alte interese ,acestea s-au retras!la urmaatoarea licitatie a aparut aceasta Closca cu Puii de Aur numita ROMELECTRO ! Romelectro s-a ma intepenit intr-un proiect AHE Bumbesti_Livezeni inceput prin 2004,niciodata terminat!asta e licitatia la romani,poveste fara sfarsit!
 • +7 (7 voturi)    
  Mafia PSD+UNPR+PC+PLR (Joi, 11 iunie 2015, 14:30)

  ion [anonim]

  D.N.A sa cerceteze activitatea membrilor guvernului .Au semnat documente care sunt impotriva interesului public si a interesului national.Documente care ii pot trimite la inchisoare pentru Tradare.Trebuie sa scapam de lichele gen ioan Rus.Un bolsevic care a trait din taxele platite de cei care produc valoare adaugata.Dobitoacele din politica care nu au o activitate din care sa reiasa ca isi merita banii si privilegiile platite din bugetul tarii sa dispara .Apucati-va bolsevicilor sa produceti vi voi ceva pentru aceasta tara.
 • +9 (9 voturi)    
  OMV HOTIA SECOLULUI (Joi, 11 iunie 2015, 14:48)

  mihai [anonim]

  De OMV cand se atinge cineva ?
  Ca se vb de toata lumea dar cand se atinge subiectul OMV se dau reclame.
  Sau atacam decat firmele din Est cele din Vest au protectie !
  OMV HOTIA SECOLULUI
  • +6 (6 voturi)    
   + kazahii ''doctorului " Ponta Viorel PENAL (Joi, 11 iunie 2015, 22:03)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   De ce nu si Sterlingul by Popescu Tariceanu ?
 • 0 (8 voturi)    
  zero (Joi, 11 iunie 2015, 22:44)

  zmeu [utilizator]

  1. chiar din exemplele voastre reiese ca 11 din 13 contracte au fost atribuite prin licitatie deschisa. Un al 12-lea contract (atribuit fara licitatie) vizeaza o suma de 5.995 RON - cam jumate dintr-un salar de programator din Bucuresti.
  2. vb de Transelectrica in conditiile in care TEL e listata pe bursa, are in 2014 profit record (de 10 ori mai mare decat in 2012!) si DIVY de 10,8: http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=TEL
  3. de Hidroelectrica ce sa mai vorbesc. Dupa ce Borza o scoate din groapa si incepe sa faca profit pe banda rulanta, de peste 230 milioane EUR/an (numai in 2013 face profit cat profitul cumulat din 2003-2012).

  Chiar nu va e rusine deloc?? Inca va mai citesc si unii care au ceva habar de finance/energy.
  • +1 (5 voturi)    
   asta e... (Vineri, 12 iunie 2015, 13:10)

   LaurentiuCatrina1 [anonim] i-a raspuns lui zmeu

   tupeisti si nesimtiti.
 • +5 (5 voturi)    
  Simplu (Vineri, 12 iunie 2015, 12:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Mafia psd si neosecuristii continua sa jefuiasca in voie (cu complicii lor - PUNR si UDMR)
 • +6 (6 voturi)    
  Subiect de subiect (Vineri, 12 iunie 2015, 16:41)

  Radu [anonim]

  Singurul institut care are toata arhiva proiectelor din sectorul energetic este ISPE, pt ca ei au proiectat tot acest sistem.
  Mai sunt cateva firme care pot sa proiecteze pe IT (inalta tensiune pt cei care discuta doar politic si habar nu au despre ce e vorba), dar pt a vedea ce este acolo ar trebui sa cumpere documentatia de la ghici, ISPE. Ca urmare cum o dai tot la ei ajungi.
  Problema nu este ca ISPE a castigat niste licitatii , ci cum a cumparat aceasta firma de securisti (Romelectro era firma scuritatii care exporta echipament energetic din RSR) ISPE-ul pe 2 lei, cam ca pe Petrom OMV, cu patrarea proportiilor.
  CHR Stejaru e alta discutie si e cu cantec, pt ca acolo singurii care au acceptat conditiile Hidroelectrica au fost Romelectro. Contractul a fost asa bine facut incat nicio multinationala nu a putut accepta T&C. Cred ca de acolo ar tb sa incepeti domnilor jurnalisti, pt ca e pe SEAP.
  • 0 (0 voturi)    
   Arhiva ISPE (Duminică, 14 iunie 2015, 17:38)

   Stanescu [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Tinere, bati campii!
   Fosta arhiva ISPE(documentatia intocmita pana in anul 1999) a fost transferata la societatea Termolectrica in momentul privatizarii ISPE.
   Ulterior Termoelectrica a transferat arhiva la termocentrala Doicesti.
   Relativ de curand Termolectrica a intrat in faliment si dizolvare si termocentrala Doicesti in lichidare.
   Fosta arhiva ISPE preluata de Termoelectrica a fost vanduta ca deseuri de hartie pentru reciclare.
   • 0 (0 voturi)    
    Corect (Duminică, 14 iunie 2015, 21:25)

    Radu [anonim] i-a raspuns lui Stanescu

    Arhiva pentru centrale a ajuns la Termoelectrica, dar era vorba de liniile electrice!
 • 0 (0 voturi)    
  cea mai mare teapa (Duminică, 14 iunie 2015, 19:57)

  FlorinOprea1 [anonim]

  Cea mai mare teapa a vrut sa o traga ISPE pe vremea lui Boc: peste 1 milliard de euro pentru o instalatie de retinere CO2 din gazele de ardere, instalatie vinduta de catre Alstom in SUA pentru vreo 420 milioane dolari. Posed amanunte concrete prezente intr-o scrisoare adresata primului minsitru Boc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by