Procurorul general, Tiberiu Nitu, a avansat miercuri, la solicitarea CSM, in sedinta de plen, ca o posibila masura pentru prevenirea scurgerilor de informatii din dosare ca niciun procuror sa nu mai poata avea port USB accesibil pe statia de lucru sau pe laptop, relateaza Agerpres.

Tiberiu NituFoto: Agerpres

Propunerea a avut loc in contextul discutiilor pe marginea notei Directiei Legislatie privind solicitarea Ministerului Afacerilor Externe - Directia Agent Guvernamental referitoare la executarea hotararii CEDO in cauza Casuneanu impotriva Romaniei.

Unul dintre membrii CSM, judecatorul Mircea Aron, a sustinut ca situatia s-a complicat putin deoarece exista o cerere de la Comitetul de ministri daca au fost luate masuri impotriva scurgerilor de informatii din dosarele penale.

In acest context, seful Ministerului Public a cerut ca, odata cu solicitarea privind emiterea unei reglementari pentru prevenirea scurgerilor de informatii, CSM sa-i formuleze si cateva sugestii, propuneri de masuri.

"Ma pot gandi la o metoda: sigilarea porturilor USB. (...) Ca la banca, ca la Serviciul de documente clasificate. (...) Niciun procuror din Romania sa nu mai poata avea port USB accesibil pe statia de lucru sau pe laptop. (...) Mailul lasa urme, stickul nu. (...) Alte institutii ale statului au deja implementat acest lucru", a explicat Nitu.

Mircea Aron a atras atentia ca statul roman plateste deja si o va face in continuare pe articolul 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

"La Casuneanu s-a considerat ca este o intruziune in viata personala, desi era vorba numai de probe. Sa vedem acum, daca apar inainte de sesizarea instantei, astfel de situatii (...) cu siguranta vom fi condamnati. Dar eu zic mai mult, CEDO va face un pas inainte si ne va condamna si pe articolul 6 pentru ca, daca apar in spatiul public date despre urmarirea penala, e clar ca la judecata martorii vor sti ce sa spuna unul fata de altul, dar, nu numai atat, (cercetarea judecatoreasca - n.r.) poate fi ajutata sau prejudiciata in situatiile acestea. Este clar ca vom fi condamnati. Dupa mine, asta trebuie sa o luam in serios", a explicat judecatorul.

Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a afirmat ca trebuie sa existe masuri similare la Parchete, instante si avocati.

O alta propunere avansata procurorului general se referea ca acesta sa aiba in vedere cu ocazia reglementarii si faptul ca in referatele procurorilor apar redate integral, in forma scrisa, convorbirile interceptate. Tiberiu Nitu a precizat ca referatele procurorilor sunt acte procesuale care nu pot fi considerate scurgeri de informatii, motiv pentru care nu pot fi obiectul unei astfel de reglementari.

Si alti membrii CSM au sustinut ca apar in spatiul public interceptari din referate a caror legalitate nu a fost verificata de instanta si poate acestea nu sunt relevante cauzei.

Pe de alta parte, unii membri ai CSM au afirmat ca este deja prea mult sa se intervina in acest fel, fiind rolul instantei de a cenzura probele.

Sefa Instantei Supreme a intervenit si a mentionat ca nu trebuie sa se omita ca, atunci cand se vine la judecatorul de drepturi si libertati cu anumite solicitari, referatul si probele, chiar daca dezbaterile sunt in camera de consiliu, trebuie obligatoriu puse la dispozitia partilor si avocatilor.

In final, membrii CSM au fost de acord ca trebuie gandite masuri si modalitati de stopare a scurgerilor de informatii.