Presedintele Klaus Iohannis a insistat in cadrul consultarilor avute luni cu liderii partidelor si formatiunilor politice parlamentare cu privire la Strategia Nationala de Aparare a Tarii, document ce a fost elaborat la nivelul Administratiei Prezidentiale, asupra "obligatiei consolidarii credibilitatii strategice a Romaniei, atat la nivel intern, cat mai ales la nivel extern, date fiind noile provocari si riscuri de securitate de la nivel regional si international".

Potrivit unui comunicat de presa difuzat de Administratia Prezidentiala dupa consultarile de la Cotroceni, "in cadrul discutiilor, Presedintele Romaniei a expus viziunea care a stat la baza elaborarii Strategiei, precum si principalele elemente de noutate pe care aceasta le aduce. Domnul Presedinte Klaus Iohannis a subliniat ca Strategia Nationala de Aparare se adreseaza cetatenilor, societatii in ansamblul sau si institutiilor statului si ca este nevoie sa readucem rigoarea, claritatea si corectitudinea in tot ce tine de cadrul normativ care priveste securitatea nationala".

Potrivit sursei citate, "noutatea Strategiei este data de contextul evolutiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate nationala extinsa, efortul comun al institutiilor responsabile si definirea intereselor si obiectivelor nationale de securitate intr-o maniera care tine cont de asteptarile cetatenilor si societatii".

"Totodata, in cadrul consultarilor cu reprezentantii partidelor politice, domnul Presedinte Klaus Iohannis a subliniat obligatia consolidarii credibilitatii strategice a Romaniei, atat la nivel intern, cat mai ales la nivel extern, date fiind noile provocari si riscuri de securitate de la nivel regional si international", se arata in comunicat.

"Procesul de constructie a unei Romanii puternice in Europa si in lume trebuie sa porneasca de la intarirea proceselor democratice si a celor din domeniul securitatii nationale din tara noastra. Continuitatea in respectarea angajamentelor strategice asumate in cadrul NATO si UE, precum si predictibilitatea in actiuni, in mod deosebit in ceea ce priveste domeniile securitatii nationale si apararii, sunt, de asemenea, necesare", se mai afirma in comunicat.

Administratia Prezidentiala aminteste in comunicat ca, in conformitate cu prevederile din Constitutia Romaniei si Legea 473 din 2004 privind planificarea apararii, Presedintele Romaniei, in cel mult sase luni de la depunerea juramantului, prezinta Parlamentului, spre dezbatere si adoptare, Strategia Nationala de Aparare a Tarii, document fundamental de planificare a apararii la nivel national. Procesul de consultari pentru elaborarea noii Strategii Nationale de Aparare a demarat inca din luna februarie a acestui an si a inclus discutii si dezbateri cu reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, ai societatii civile si mediului universitar, precizeaza sursa citata.