Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la inceputul consultarilor cu reprezentantii partidelor politice din coalitia de guvernare, ca Strategia pentru Aparare trebuie sa-si continue calea, pentru a fi finalizata in timp util, chiar daca viata politica "e un pic mai agitata", potrivit agentiei Mediafax. Acelasi Iohannis ii ceruse vineri public demisia premierului Ponta - urmarit penal de DNA, dar premierul a refuzat sa si-o depuna.

Klaus Iohannis le-a multumit liderilor PSD, UNPR si PC ca au dat curs invitatiei sale, precizand ca a tinut sa le prezinte personal "cateva elemente din prima varianta a Strategiei de Aparare, document de importanta nationala".

"Chiar daca in aceasta etapa viata politica e un pic mai agitata, am considerat ca un document de o astfel de importanta trebuie sa-si continue calea pentru a fi finalizat in timp util", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului le-a cerut celor prezenti sa-i prezinte idei privind aceasta strategie.

La consultari sunt prezenti premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, presedintele UNPR, dar si ministrul Apararii, Mircea Dusa, si cel al Agriculturii, Daniel Constantin, presedintele PC.

Totodata, la consultari sunt prezenti consilierii prezidentiali Dan Mihalache, Lazar Comanescu si Laurentiu Stefan.

Dupa consultarile cu PSD, UNPR si PC, urmeaza cele cu PNL, UDMR si cu Grupul parlamentar al Minoritatilor Nationale.

UPDATE: Consultarile de la Cotroceni s-au incheiat. Ce a discutat Iohannis cu Ponta si ceilalti lideri politici despre noua strategie de aparare: Obligatia consolidarii credibilitatii strategice a Romaniei

Presedintia a transmis, luni seara, un comunicat de presa, dupa consultarile sefului statului cu liderii partidelor si formatiunilor politice parlamentare cu privire la Strategia Nationala de Aparare a Tarii, document ce a fost elaborat la nivelul Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat in cadrul consultarilor obligatia consolidarii credibilitatii strategice a Romaniei, atat la nivel intern, cat mai ales la nivel extern, date fiind noile provocari si riscuri de securitate de la nivel regional si international.