Ambasadorul Poloniei in Romania, Marek Szczygiel, a declarat, sambata, la Suceava, la sarbatorirea a 25 de ani de existenta a Uniunii Polonezilor din Romania, ca relatiile intre cele doua tari sunt in cea mai intensa perioada din ultimul sfert de secol multumita si minoritatii polone din Romania.

Ambasadorul Poloniei, Marek Szczygiel, a declarat la festivitatile de sarbatorire a 25 de ani de la infiintarea Uniunii Polonezilor din Romania ca minoritatea polona din Romania a reusit sa pastreze limba, cultura, traditia inaintasilor, potrivit Mediafax.

"Doua sute de ani de prezenta in Bucovina reprezinta o istorie intreaga, de convietuire pe aceste meleaguri, istorie de a pastra traditia, limba si identitatea nationala¬, a spus diplomatul polonez.

El a reamintit ca in urma cu 25 de ani s-a reluat viata organizata a minoritatii polone din Romania subliniind ca Uniunea Polonezilor are traditii mai vechi, iar chiar locul in care se desfasoara aceasta manifestare, Dom Polski (Casa Polona) din Suceava este o constructie din 1903, realizata prin contributiile polonezilor care traiau atunci in Suceava.

"Fie ca aceasta casa mica poloneza, ce a supravietuit peste 200 de ani, sa dainuiasca¬, a spus ambasadorul care a multumit si administratiei centrale si locale pentru sprijinul acordat minoritatii poloneze.

El a mai declarat ca statutul minoritatilor din Romania este un model de urmat in toate tarile din Europa. Totodata, diplomatul polonez a subliniat ca minoritatea poloneza din Romania a avut un rol foarte important in crearea unei punti si pentru sprijinirea colaborarii dintre Romania si Polonia.

"Relatiile bilaterale polono-romane se afla in cea mai intensa perioada din ultimul sfert de secol. Minoritatea poloneza a fost cea care a participat foarte activ in acest sens¬, a spus ambasadorul Poloniei in Romania.

In cadrul manifestarii a fost citit, in romana si poloneza, mesajul transmis de presedintele Klaus Iohannis Uniunii Poloneze din Romania, in care acesta arata ca anul 2015 marcheaza un moment de bilant pentru organizatiile minoritatilor nationale din Romania,

"Aniversam impreuna 25 de ani de la infiintarea acestor organizatii, dar si 20 de ani de la adoptarea de catre Consiliul Europei si ratificarea de catre Romania a Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale¬, arata presedintele Romaniei.

El subliniaza ca proiectul de tara este complet si fezabil doar daca reflecta identitatea, nevoile si aspiratiile tuturor cetatenilor, dar si contributia numeroaselor minoritati nationale din Romania, iar minoritatea poloneza reprezinta, in acelasi timp, un vector important de cooperare si dezvoltare pentru Romania si Polonia, potentand relatiile speciale.

"Suntem legati de o istorie comuna, de solidaritate in momente cruciale, relatia noastra fiind o prioritate pentru Romania, atat in plan european, cat si transatlantic. Am reiterat aceste aspecte alaturi de Presedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski, cu ocazia vizitei oficiale efectuate in Polonia. Relatia Romania - Polonia se bazeaza pe un Parteneriat Strategic de substanta pe care dorim sa il aprofundam. Avem, de asemenea, un angajament comun pentru extinderea spatiului valorilor euroatlantice, pentru cooperare eficienta in plan politic, diplomatic, economic si cultural, dar si pentru a intensifica colaborarea in toate chestiunile de securitate din regiune¬, a mai aratat Iohannis in mesaj'

El crede ca cele doua tari se pot pregati astfel, in cel mai frumos mod, sa aniverseze peste cativa ani, un sfert de veac de la semnarea Tratatului de prietenie si cooperare dintre Romania si Polonia.

La aceste manifestari a fost prezenta si Maria Panczyk-Pozdziej, vicemaresalul Senatului Poloniei, care a transmis felicitari comunitatii poloneze din Romania si a subliniat ca aceasta sarbatoare a Uniunii Poloneze din Romania coincide cu implinirea a 25 de ani de autonomie locala in Polonia. Ea a aratat ca este fericita sa vada "atat de multa Polonie" in Suceava si le-a spus membrilor comunitatii ca sunt "sarea poloneza in pamant romanesc".

La manifestarile de sarbatorire a 25 de ani de la infiintarea Uniunii Polonezilor din Romania au mai participat reprezentanti ai grupului parlamentar polonez de prietenie cu Romania, ai Comisiei de colaborare cu diaspora poloneza, ministerului de Externe din Polonia, Uniunii Asociatiilor Poloneze din Europa, Forumului polonezilor din Austria, Asociatiei regionale de cultura poloneza din Cernauti, dar si reprezentanti ai minoritatilor, parlamentari si primari din judetul Suceava.