Picturi datand din secolul XVI-lea, din timpul domniei lui Petru Rares, au fost descoperite, recent, la Manastirea Cosula din judetul Botosani cu prilejul unor lucrari de restaurare a bisericii, informeaza Agerpres. Potrivit staretului manastirii, este vorba despre o fresca care se pastreaza in intregime.

Staretul Manastirii Cosula, Calinic Chirvase, a declarat pentru agentia de presa citata ca fresca dateaza din perioada 1536-1538, atunci cand, din ordinul ctitorului manastirii, marele vistiernic Mateias Cosolvei, a fost realizata prima pictura a bisericii.

"Este o pictura care se pastreaza in intregime. Ea a fost repictata in Secolul al XIX-lea si acum noi scoatem pictura originala la suprafata", a afirmat staretul de la Cosula.

El sustine ca pictura reda scene unice in Europa, iar din acest motiv va face demersuri pentru includerea manastirii in patrimoniul UNESCO.

Reabilitarea Complexului monahal Cosula este inclusa intr-un proiect european in valoare de 19 milioane de lei, finantat prin Programul Operational Regional 2007- 2013, Axa prioritara 5 "Dezvoltarea durabila si promovarea turismului", Domeniul major de interventie 5.1.- Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

Manastirea Cosula este o manastire de calugari, situata la o distanta de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botosani. Ea a fost construita in anul 1535 de catre marele vistiernic Mateias Cosolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rares, pe malul stang al raului Miletin.

Manastirea a fost realizata in stilul arhitecturii feudale moldovenesti. In secolele XVII-XVIII, asezamantul reprezenta un important centru duhovnicesc si cultural, avand peste 1.000 de calugari. In 1908, complexul monahal a fost parasit, devenind biserica parohiala. A fost reinfiintat in 1991.

Ansamblul Manastirii Cosula este inclus pe lista monumentelor istorice.