Prim-vicepresedintele Comisie Europene Frans Timmermans a refuzat vineri sa comenteze situatia premierului roman Victor Ponta, urmarit penal de procurorii DNA, afirmand ca pozitia CE este aceea de a nu comenta cazuri specifice.

"Nu sunt in pozitia de a comenta discutii interne in Romaia . Comisia nu face niciodata cometarii pe cazuri specifice din niciun stat membru UE, inclusiv Romania. Vom incerca sa imbunatatim aplicarea a ceea ce am convenit in MCV. Dar nu am niciun comentariu despre ceea ce se intampla in politica interna a Romaniei, este ceva ce politicienii romani trebuie sa decida.

Nu cred ca este vreun motiv pentru care CE sa faca un comentariu despre un caz specific intr-un stat membru. Acesta este un caz in mainile autoritatilor judiciare din Romania. Partea politica a lucrurilor este in mana presedintelui republicii si in mainile premierului si ale Parlamentului, si nu are nimci de a face cu Comisia Europeana", a spus el, intrebat de reporterul HotNews.ro cum comenteaza aceasta situatie.

"Ceea ce vad este ca in Romania diferitele puteri ale statului isi asuma responsabilitati potrivit atributiilor. Nu am un comentariu specific. Comisia nu va interveni nicicum in acets proces", a completat Timmermans, la insistentele presei.

Prim-vicepresedintele CE a mentionat ca a discutat cu presedintii Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (PNL) si Senatului, Calin Popescu Tariceanu (PLR), cu totii fiind de acord ca imunitatea parlamentara trebuie sa se limiteze la activitatea de legiferare.

"Am vorbit cu sefii camerelor Parlamentului, de dimineata, am reiterat pozitia noastra ca in general imunitatea parlamentarilor este legata de activitatea lor de parlamentari si imunitatea nu acopera vreo potentiala urmarire penala. Si presedintii ambelor Camere au fost de acord cu mine in acest punct. Aceasta este pozitia generala pe care o repet si aceasta este pozitia pe care Comisia va continua sa o aiba in fata tuturor statelor, inclusiv Romania. Imunitatea legiuitorilor, in termeni generali, de ce au ei imunitate? Pentru ca in activitatea lor de legiferare, cand isi prezinta o pozitie in Parlament, aceasta nu ar trebui sa fie deschisa urmaririi penale. De aceea avem imunitate parlamentara, nu pentru a impiedica urmarirea penala intr-un caz penal. Ca principiu general, presedintii Camerelor au fost de acord cu mine", a mai spus liderul de la Bruxelles.

In privinta unor initiative legislative de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala, Timmermans a sustinut ca Bruxellesul va reactiona daca acestea vor avea consecinte negative asupra combaterii coruptiei.

"Comisia va analiza cu grija amendamentele aduse legislatiei si va comenta daca noi credem ca nu este o imbunatatire a situatiei. Legislatia are consecinte fata de statul de drept si combaterea coruptiei si nu vom ramane tacuti, ci vom avea o pozitie fata de aceste aspecte", a mai aratat el.

In general, Timmermans a subliniat ca Romania a facut "progrese remarcabile" in ultimii ani in lupta impotriva coruptiei.

"Cred ca, iarasi, Romania a facut progrese in combaterea coruptiei la toate nivelurile. Noi sprijinim Romania in a face reforme structurale, imbunatatiri structurale in functionearea institutiilor statului de drept in aceasta tara. Si vom continua, indiferent de ceea ce se iantampla in cazuri specifice", a adaugat prim-vicepresedintele CE.