Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, a declarat joi ca a depus la Parchetul General o noua plangere in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, care este o completare a celei facute in urma cu 10 ani, transmite Agerpres. El a sustinut ca s-a prezentat la sediul PICCJ pentru a participa la o intalnire la Sectia Parchetelor Militare cu procurorii de caz pe dosarele Revolutiei si Mineriadei.

Teodor MariesFoto: Agerpres

"Dupa opt ani, dupa ce aceste dosare practic au fost unele mutilate pur si simplu, ma refer la dosarul Revolutiei, iar cel al Mineriadei inchis definitiv si irevocabil din punctul sistemului judiciar romanesc, din pacate pentru ei, CEDO ne-a dat dreptate si a obligat statul roman la redeschiderea dosarului Mineriadei si continuarea cercetarilor si finalizarea lor in ambele dosare. (...) Venim cu o noua plangere, o noua completare la plangerea pe care am depus-o in urma cu 10 ani cand am oprit prescrierea in dosarul Mineriadei", a declarat Maries.

Presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" a afirmat ca regreta faptul ca "s-au pierdut opt ani" din punct de vedere al aflarii adevarului in aceste doua dosare.

"Si a pierdut istoria Romaniei opt ani. Puteam acum opt ani sa afla adevarul, daca nu mai repede macar acum opt ani datorita unor domni procurori la cel mai inalt nivel, aflati in functie si in acest moment, care au dat decizii de infirmare a rezolutiilor date de catre generalul Dan Voinea si care repet au crezut ca raman definitive si ca niciodata nimeni nu va mai putea sa le intoarca. Curtea Europeana a venit, a decis altfel si tot ei le-au infirmat si tot aceeasi Inalta Curte de Justitie, care a confirmat rezolutie de neincepere a urmaririlor penale, astazi vine si spune trebuie redeschis dosarul si trebuie reluate cercetarilor. Este o infrangere a justitiei si imi pare rau pentru asta, pentru ca dorim ridicarea MCV-ului dar nu se poate ridica cu dosare vechi de 25 de ani", a declarat pentru Agerpres Teodor Maries.

Potrivit acestuia, toate deciziile CEDO spun aceleasi lucruri, respectiv ca nu se poate invoca prescrierea, termenul foarte mare de 25 de ani, amnistia, sa se faca ancheta efectiva pentru a se stabili vinovatii, ca sa fie trasi la raspundere, iar victimele despagubite moral si material in functie de suferintele si pierderile pe care le-au avut in acele evenimente.

Intrebat despre ce persoane este vorba, presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989" a subliniat ca sunt indicate in prima plangere peste 30 de persoane. "Sunt peste 30 de persoane indicate, doua sau trei dintre ele au decedat. Am cerut (sa inceapa urmarirea penala - n.r.) pentru toti cei care au fost pusi de noi pe lista undeva in mai 2005, atunci cand am oprit prescrierea pentru ca survenea prescrierea la 15 ani. Daca ma intrebati de persoane, pot sa va spun ca este vorba de sefi de servicii, de fosti prim-ministri, fost presedinte. Pot sa va dau si nume - Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu si multi multi ofiteri din politie si din armata care la ordin politic nu au facut altceva decat sa execute ordinele nelegale date de catre Ion Iliescu".

Asociatia "21 decembrie 1989", a informat, intr-un comunicat transmis miercuri seara Agerpres, ca dupa aproape sapte ani de lupta, in procesul membrii Asociatiei "21 Decembrie 1989" versus Romania, urmasii eroilor martiri, ranitii, retinutii si luptatorii au obtinut o noua victorie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

"In ciuda piedicilor repetate, puse de catre sistemul judiciar romanesc, pentru 76 dintre membrii asociatiei, Statul Roman a fost obligat sa plateasca daune de peste 800.000 euro. Decizia CEDO survine in lipsa unei anchete efective cu privire la crimele savarsite in timpul evenimentelor din decembrie 1989 si prin tergiversarea finalizarii plangerii depuse de catre Asociatia "21 Decembrie 1989", inca din anul 1990. Reamintim ca in data de 4 noiembrie 2014, alti 34 de membri ai Asociatiei "21 Decembrie" au castigat la CEDO. In acest context, mentionam ca Asociatia "21 Decembrie 1989" este singura organizatie de revolutionari ai caror membri au depus si au obtinut decizii favorabile la Curtea Europeana a Drepturilor Omului", se arata in comunicat.