Prim-vicepresedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a declarat, joi, la Ruse, ca CE va mentine MCV pentru Romania si Bulgaria atat timp cat va fi necesar, el explicand ca este ca in cazul unui medicament - il opresti atunci cand esti sanatos, nu atunci cand ti-ai stabilit un termen, relateaza Mediafax.

Frans TimmermansFoto: Comisia Europeana

Intrebat despre o data privind ridicarea Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV) si daca exista discutii privind modificarea mecanismului sau inlocuirea acestuia, prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a spus: "Nu. Cred ca este un mecanism bun, pot doar sa trag concluzia ca este sprijinit de o mare majoritate a cetatenilor din Bulgaria si Romania, si vad, de asemenea, ca da rezultate in ceea ce priveste crearea unor conditii mai bune in sistemul judiciar si in ceea ce priveste statul de drept".

"Stiu ca presedintele Juncker a spus ca ar dori ca MCV sa fie finalizat pana la finalul mandatului sau, aceasta e pozitia Comisiei, dar, stiti, e ca si in cazul medicamentelor. Nu opresti medicamentatia pentru ca ai stabilit un termen. Nu mai iei medicamentul decat daca esti sanatos. Un medicament se ia atat timp cat e necesar. Cred ca MCV are o contributie buna, cred ca e bine primit in Romania si Bulgaria. Este un mecanism de cooperare, nu spune cineva de la Bruxelles oamenilor ce au de facut, dar e si un mecanism de verificare, pentru a vedea daca statele membre fac ceea ce au promis. Atat timp cat e necesar, Comisia va continua (MCV)", a afirmat Timmermans, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ruse, dupa participarea la un dialog cu cetatenii, alaturi de presedintele bulgar Rosen Plevneliev si de ministrul roman al Justitiei, Robert Cazanciuc.

Intrebat despre modul in care urmatorul raport MCV va reflecta ultimele evenimente din Romania, Timmermans a precizat ca raportul va fi "obiectiv", iar CE "se va tine departe de politica", evaluand faptele.

Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, a participat, la Ruse, la o intalnire cu aproximativ 750 de cetateni romani si bulgari, tema discutiilor fiind legata de statul de drept, spatiul Schengen, integrarea romilor, moneda unica sau fondurile europene.

Oficialul european se va afla, vineri, la Bucuresti, pentru intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si cu membri ai Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Romaniei. Prim-vicepresedintele Frans Timmermans se va intalni, de asemenea, cu reprezentanti ai organismelor judiciare si ai organizatiilor care participa la discutiile privind Mecanismul de Cooperare si de Verificare.