Procurorii DIICOT Iasi au dispus joi retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatilor Cladicov Anatolie, Cibotaru Ion si Poiana Silviu Andrei pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si punere in circulatie de valori (moneda) straine falsificate, informeaza institutia.

"In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu luna martie 2015, pe teritoriul Romaniei s-a constituit un grup infractional transfrontalier format din cetatenii moldoveni si cetateni romani, specializat in contrafacerea de moneda straina (euro) si punerea acesteia in circulatie pe teritoriul Republicii Moldova", se arata intr-un comunicat DIICOT.

Marti, procurorii DIICOT - Iasi impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi au surprins in flagrant pe raza localitatii Targu Frumos pe inculpatii Cibotaru Ion si Cladicov Anatolie in timp ce se deplasau cu un autoturism, spre Vama Sculeni.

Cu ocazia perchezitiei efectuate asupra autoturismului a fost gasita suma de 2000 de euro falsificati, in cupiuri de 20 euro (25 bancnote), 50 euro (28 bancnote) si 100 euro (o bancnota).

S-a constatat ca suma de bani falsa a fost achizitionata de la inculpatul Poiana Cezar in vederea introducerii in circulatie pe teritoriul Republicii Moldova, spun procurorii.

Cauza a fost instrumentata de o echipa comuna de ancheta formata din autoritati judiciare din Romania si Republica Moldova.