Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii, care a sesizat Inspectia Judiciara pentru declaratiile sale la adresa justitiei, ca asteapta ca membrii Consiliului sa inteleaga ca nu este normal sa il sanctioneze pentru incalcarea unei reguli aplicata doar "muritorilor", nu si "zeilor din CSM", relateaza Mediafax. El s-a referit din nou la faptul ca este sanctionat pentru declaratii la adresa justitiei in timp ce fata de judecatorul Danilet, pe care l-a caracterizat din nou ca facand parte din "gasca cu sistemul", nu exista reactii atunci cand comenteaza la TV cazuri aflate pe rolul instantei.

"Numai Danilet are voie sa comenteze cazuri aflate pe rol. Nu, domnule, ca am o mare problema, ca orice cetatean din aceasta tara: sunt cativa destepti care au voie orice, gen Danilet, ca el e in gasca, acolo, cu sistemul, si toti ceilalti suntem prosti, nu avem voie sa comentam. Cum adica? Ori e o regula pentru toata lumea, ori, daca nu, nu o mai respecta nimeni. Eu am sprijinit intotdeauna CSM, dar cred ca in acest moment e vorba de credibilitatea lor si respectul pe care il inspira societatii. Daca unul din CSM incalca regula, cum ma sanctioneaza ei pe mine, pe Basescu sau pe oricine altcineva? Domnule, regula e aceeasi ? Eu astept de la CSM - pe care il respect si ii cunosc pe toti membrii CSM - sa aplice regula pentru toti, nu pot sa o aplice numai pentru noi, muritorii de rand, si pentru ei, zeii din CSM, sa nu o aplice. E o probema foarte serioasa si am toata increderea ca CSM va intelege ca nu poti sa faci reguli pentru ceilalti care nu ti se aplica tie", a spus Ponta.

Ponta s-a pronuntat si marti pe aceasta tema, afirmand ca trebuie aplicata o regula comuna legat de posibilitatea exprimarii opiniei privind deciziile instantei, deoarece "sunt unii smecheri" care pot critica hotarari iar altii sunt judecati de CSM, si intreband daca numai Danilet poate vorbi pentru CSM "unde-l trimite partidul".

Consiliul Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspectiei Judiciare, pentru a fi facute verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, dupa ce premierul Victor Ponta a facut mai multe declaratii referitoare la actul de justitie, in cadrul unei emisiuni.

"Ca urmare a afirmatiilor domnului Victor Ponta, prim ministru al Romaniei, emise in spatiul public in cadrul emisiunii 'Ora de varf', difuzata de postul de televiziune Romania TV in data de 1 iunie 2015, cu incepere de la ora 20.31, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar", arata CSM, intr-un comunicat de presa, transmis marti.

Luni seara, intrebat la finalul unei emisiuni la Romania TV despre condamnarea lui Dragnea, Ponta a spus ca el nu are voie sa vorbeasca despre justitie, dupa care a afirmat, ironic, ca in acest moment exista o singura putere, "iar noi ceilalti, Guvern, Parlament, Presedinte, facem si noi ce putem". Ponta a continuat, spunand in aceeasi nota: "Ati vazut ce patesc aia doi judecatori de la Curtea de Apel care au achitat-o pe doamna Rarinca? Le-au scos stenograme, nu stiu ce. Va dati seama ca judecatoarele de la Dragnea, daca cumva il achitau pe Dragnea, cred ca erau si arestate acum. Au dat si ele un an cu suspendare, dar pentru noi e un lucru nedrept, pentru ca nu doar noi, ci si PNL a fost cu noi la suspendare".

Premierul a vorbit, la acelasi post de televiziune si despre Dan Sova. "Este vorba de un singur lucru - un om, cum il cheama pe el, Sova, cere ca sa fie judecat. Si nimeni nu intelelege de ce procurorii vor sa fie arestat. Pe Sova pot sa il trimita in seara asta in judecata, insa ei nu vor asta, vor circoteca politica", a spus presedintele PSD.

In cadrul aceleiasi emisiuni, Victor Ponta a fost intrebat despre declaratiile facute de fostul judecator si fost membru CSM, Toni Neacsu, conform caruia erata din 2012, cea privind cvorumul necesar pentru adoptarea referendumului, nu a fost realizata de judecatorii Curtii Constitutionale, ci de presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, de fosta sefa CSM, Oana Schmidt Haineala, fostul sef al DNA, Daniel Morar si de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica.

"Am vazut si eu ce a spus domnul Neacsu si pot sa va spun ca in mare parte are dreptate", a comentat premierul Ponta, referitor la afirmatiile lui Neacsu.

Marti, Ponta a scris pe Facebook: "Un domn judecator Serban de la CSM e suparat si ma reclama ca am comentat decizia in cazul Dragnea! Domnule judecator, colegul dvs din CSM Danilet a comentat repetat la televiziune decizia in cazul ᅡMariana Rarincaᅡ! Evident ca v-ati facut ca ploua! Deci, sa intelegem - cine e prieten si coleg cu dvs (din ᅡSistemᅡ adica) are voie, noi ceilalti nu! Corect? Spuneti direct si ne supunem!".