Motiunea simpla "PSD curenteaza banul public - bonusuri uriase, contracte cu dedicatie si secrete de stat la Transelectrica", initiata de PNL, va fi votata miercuri in plenul Camerei Deputatilor, dupa ce a fost dezbatuta marti de deputati, scrie Agerpres.

Liberalii ii cer ministrului Economiei, Mihai Tudose, sa ia decizii radicale pentru a scoate compania Transelectrica "de sub influenta PSD".

Potrivit semnatarilor motiunii, companiile de stat, in special cele din domeniul energiei, au devenit in mandatul de premier al lui Victor Ponta "anexe" ale partidului condus de acesta, prin care "sunt alimentate firmele si buzunarele prietenilor politici ai guvernarii PSD-iste".

Initiatorii sustin ca, votand aceasta motiune, deputatii vor da un semnal serios ca Transelectrica trebuie sa iasa din sfera "de influenta toxica a PSD-ului" si il vor obliga pe ministrul Economiei sa ia decizii 'responsabile' si 'radicale', prin care compania sa nu mai fie locul in care sunt satisfacute 'castigurile clientelei PSD-iste', respectiv 'orgoliile politice de moment', sacrificandu-se astfel interese majore de politica energetica.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat, la dezbaterea motiunii, ca Transelectrica este o companie cu adevarat importanta, cu management performant, asa cum apreciaza si reprezentantii institutiilor financiare internationale.

"Mi-e foarte greu sa inteleg care este subiectul motiunii. Partenerii nostri externi, creditorii nostri vad in Transelectrica o companie performanta. Aceasta motiune este doar o sinteza de metafora. Eu nu confund semnatarii motiunii cu cei care au scris-o. Aceasta motiune este generatoare de titluri de presa. Motiunea are cifre false, lipsa de consistenta. Sa spui ca transportatorul national de energie a abdicat de la misiunea sa este o denigrare", a afirmat Mihai Tudose.

Potrivit ministrului Economiei, profitul net al Transelectrica a fost, in 2014, de 358 milioane de lei, fata de 9,6 milioane lei in 2010 si 110 milioane lei in 2011. Dividendele pe care Transelectrica le-a platit la stat in 2014 s-au cifrat la 120 milioane lei, fata de 5 milioane lei incasate in 2010 cand ministrul Economiei era Ion Ariton. "Nu am platit niciun bonus, nici macar un leu, membrilor Consiliului de supraveghere", a mai spus Tudose.