Presedintele Parlamentului de la Dublin, Sean Barrett, a declarat, marti, dupa o intalnire cu presedintele Camerei, Valeriu Zgonea si premierul Victor Ponta, ca statul irlandez este "incantat sa lucreze si sa traiasca" alaturi de miile de romani care vin sa locuiasca in Irlanda, temporar sau permanent, informeaza Mediafax

"Statul nostru este foarte fericit sa primeasca miile de romani care vin sa locuiasca in Irlanda, fie permanent, fie temporar, este pana la urma decizia lor daca vor dori sa se intoarca in Romania sau nu, dar atat timp cat sunt acolo, suntem incantati sa lucram si sa traim alaturi de ei", a spus inaltul oficial irlandez.

El a adaugat ca Irlanda are o experinta in imigratie, avand in vedere ca populatia irlandeza din diaspora este de aproximativ 70 de milioane de persoane.

"Irlanda are o mare experienta in imigratie. Fiind o insula pe coasta de vest a Europei, a cunoscut fenomenul emigrarii de multe generatii. Cetatenii nostri au plecat catre Marea Britanie, catre Statele Unite si nu, in ultimul rand, in Australia, unde avem comunitati foarte extinse. Am aflat recent ca populatia irlandeza din diaspora numara in jur de 70 milioane de persoane de varste diferite pe cand in Irlanda se gasesc in jur de sase milioane doar. Au fost foarte bine primiti de tarile-gazda, la randul nostru am fost bine primiti atunci cand am intrat in UE, in 1973 si dorim sa facem in acelasi fel. Este minunat ca tinerii sa aiba posibilitatea sa se deplaseze oriune in Europa ca cetateni europeni liberi sa decida unde vor sa-si petreaca zilele", a spus presedintele Parlamentului irlandez.

Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a spus ca exista o diaspora romanesca puternica in Irlanda. "Reamintesc ca exista o diaspora destul de puternica in Irlanda, bine integrata si respectata", a aratat Zgonea.