Elevii se declara ingrijorati de anumite prevederi din proiectul noii legi a educatiei si vin cu o serie de propuneri. Printre acestea se numara "introducerea admiterii la liceu pe baza criteriului teritorialitatii, trecerea la ciclul liceal facandu-se in mod liber, la liceul din circumscriptia scolara unde elevul isi are domiciliul", anunta Asociatia Elevilor din Constanta. Reactia elevilor vine dupa ce Comisia pentru invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu, le-a trimis sindicatelor si asociatiilor de elevi si parinti un proiect de lege, despre care ministrul Sorin Cimpeanu a declarat pentru HotNews.ro ca este "un punct de plecare" catre o noua lege a invatamantului".

Admitere la liceuFoto: Agerpres

Asociatia Elevilor din Constanta anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca "se declara ingrijorata de anumite prevederi din proiectul noii legi a educatiei". Elevii arata ca, potrivit acestui proiect, "pentru admiterea la liceu a elevilor care au absolvit invatamantul gimnazial, ar urma sa se introduca, pe langa actualul examen de Evaluare Nationala, un examen de admitere, organizat de fiecare unitate de invatamant in parte".

"Suntem de parere ca aceasta propunere ar agrava discrepantele foarte mari intre unitatile de invatamant, extrem de vizibile in prezent. De asemenea, in urma introducerii examenului de admitere, unitatile de invatamant vor avea instrumentul necesar pentru a realiza selectia elevilor, fiecare liceu selectandu-si elevii pe care ii doreste. O consecinta a acestei masuri va fi faptul ca elevii considerati slabi nu vor beneficia de un invatamant de calitate, astfel pastrandu-se segregarea dintre liceele considerate bune si cele considerate mai putin bune", sustine Asociatia Elevilor din Constanta.

"Dreptul la un invatamant de calitate este un drept legitim. In spiritul acestui drept, Asociatia Elevilor din Constanta, promotor al reformei in sistemul educational, dupa consultarea expertilor din educatie, propune introducerea admiterii la liceu pe baza criteriului teritorialitatii, trecerea la ciclul liceal facandu-se in mod liber, la liceul din circumscriptia scolara unde elevul isi are domiciliul", se arata in comunicat.

Constantin-Alexandru Manda, vicepresedintele Asociatiei Elevilor din Constanta, afirma ca "in invatamantul obligatoriu selectia este inechitabila, toti elevii avand dreptul la un invatamant de calitate. De aceea, consideram ca introducerea admiterii pe baza criteriului teritorialitatii ar asigura respectarea dreptului la invatamant de calitate pentru toti elevii."

Tinerii avertizeaza ca "in proiectul noii legi a educatiei reprezentantul elevilor isi pierde dreptul de vot in Consiliul de administratia, devenind invitat permanent. Consideram ca aceasta masura ar fi un afront adus votului dat in primavara acestui an de cele doua Camere ale Parlamentului, care au adoptat Legea nr. 95/2015, prin care elevii isi recastiga dreptul de vot in Consiliul de administratie, drept pierdut prin Legea nr. 1/2011".

Citeste si: