Conflictul separatist din estul Ucrainei releva tot mai multe dovezi, dar nu si probe concludente legal, ale implicarii statului rus, afirma oficiali de rang inalt in domeniul drepturilor omului de la ONU.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este vorba despre un flux tot mai mare de luptatori (neoficiali) si de tot mai multe dovezi potrivit carora in lupte sunt imlicati si militari (rusi)", a declarat luni Ivan Simonovic, asistentul secretarului general pentru drepturile omului, intr-o conferinta de presa la Geneva.

Rusia respinge acuzatiile potrivit carora ii sustine pe rebelii prorusi cu armament si trupe.

Oficiali ONU au intervievat pe 21 mai doi rusi capturati in estul Ucrainei. Cei doi cred ca este necesar sa fie tratati ca militari capturati, insa Rusia afirma ca ei sunt fosti militari care au plecat din armata.

Cei doi au fost acuzati de terorism de catre autoritatile ucrainene, care i-au pus "intre ciocan si nicovala", a declarat Simonovic.

"Este foarte dificil sa dovedesti ca sunt militari sau nu. Acesta este motivul pentru care noi vorbim de obicei despre "luptatori" din Federatia rusa", a declarat Armen Harutyunyan, seful Misiunii ONU pentru monitorizarea drepturilor omului in Ucraina.

In cazul in care se dovedeste ca Moscova este parte in razboi, Rusia risca sa fie acuzata de crime de razboi si risca eventuale procese la Curtea Penala Internationala (CPI), la care Kievul vrea sa adere, potrivit ministrului ucrainean de Externe.

Declararea sau nu a Rusiei parte la conflictul din estul Ucrainei este de competenta Comitetului International al Crucii Rosii (CICR), care este garantul Conventiei de la Geneva care stabileste regulile razboiului, considerata o referinta la ONU.

In iulie, Comitetul a declarat conflictul din Ucraina razboi civil - un "conflict armat non-international". CICR nu a anuntat nicio alta desemnare, iar un purtator de cuvant a refuzat sa spuna daca organismul si-a schimbat evaluarea.

"Urmarim evolutiile de pe teren foarte indeaproape si vom continua sa facem acest lucru, dar in acest moment preferam sa mentinem acest subiect ca subiect al dialogului nostru direct cu privire la IHL (dreptul umanitar international) cu partile implicate in conflict", afirma Jennifer Tobias, o purtatoare de cuvant a CICR, intr-un raspuns scris la o solicitare Reuters.

In pofida pretentiei celor doua parti aflate in conflict de a reprezenta interesele oamenilor de pe teren, Harutyunyan afirma ca nu exista o sustinere populara a confruntarilor armate, care s-au soldat cu cel putin 6.417 morti, inclusiv 626 de femei si fete, si cu cel putin 15.962 de morti, de cand a inceput, la jumatatea lui aprilie 2014, si pana in prezent.

"Membri ai personalului nostru care muncesc pe teren nu au intalnit inca situatii in care oamenii sustin conflictul", a declarat Harutyunyan.