George Maior a apreciat duminica, la Digi24, ca va pleca in Statele Unite, unde a fost numit ambasador, "spre sfarsitul verii" si a spus ca vrea sa rezolve inainte cateva probeleme "ca sa mergem cu temele facute".

George MaiorFoto: Agerpres

"Exista intotdeauna necesitatea aprofundarii unui asemenea parteneriat", a spus Maior despre Parteneriatul Strategic cu SUA,

Viitorul ambasador a adaugat, in contextul in care SUA sunt doar pe locul 11 in topul investitorilor straini, ca "in domeniul economic se pot face mai multe", motiv pentru care va face si cateva vizite in ministerele economice.

George Maior a primit, pe 19 mai, aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru postul de ambasador in SUA, el precizand in cadrul audierilor ca e inadmisibil ca SUA sa fie doar al 11-lea investitor in Romania.

Maior a apreciat ca investitiile americane nu sunt mai semnificative si din cauza unor lucruri care tin de fluctuatia legislativa si de coruptie, dar se poate imbunatati: "Vorbim de prima economie a lumii si potentialul este imens, mai ales in domenii ca energie si tehnologia informatiei, investitorii americani vor gasi oportunitati importante".

Intrebat despre plecarea companiei Chevron, acesta a spus ca s-ar putea sa existe interes si din partea altor companii, inclusiv in acest domeniu, si a dat exemplul Exxon.

Maior a aratat ca Statele Unite si-au obtinut "independenta energetica extraordinara la nivel global" si cu ajutorul gazelor de sist. Romania isi poate obtine si ea independenta energetica, pana in 2019, a apreciat el, adaugand ca nu se refera numai la gazele de sist.

Intrebat despre scrisoarea unor organizatii din SUA prin care i se cere sefului statului sa nu-l mai numeasca ambasador, Maior a evitat un raspuns direct si a spus ca "este bine ca exista o asemenea vibratie, am primit sute de scrisori", si a adaugat ca dialogul cu comunitatea romaneasca este important.

"Aceasta este foarte mare, sunt peste 450.000, si are un potential de a ajuta la consolidarea relatiei dintre cele doua state", a apreciat viitorul ambasador de la Washington.

Mai multe organizatii romanesti din Statele Unite i-au solicitat miercuri presedintelui Klaus Iohannis sa desemneze pe altcineva ca ambasador la Washington, organizatiile acuzand ca nominalizarea lui George Maior, fost director SRI, ar redeschide rani adanci in comunitatea romaneasca din SUA.

In privinta listei cu indezirabili europeni a Moscovei, pe care se afla si cinci romani, Maior a spus ca "este un aspect legat de acest tip de nou razboi rece care se manifesta si prin astfel de atitudini pe care le credeam anacronice".

El a spus ca este regretabil ca se ajunge la astfel de gesturi, in care securitatea regionala este sub presiune, si ca lucrurile care pun tensiune, care blocheaza comunicarea intre cele doua mari forte, continua.

Acest lucru nu va ajuta la normalizarea relatiei intre zona euro-atlantica si Rusia, a spus el.

Intrebat despre motivele pentru care cei cinci romani au ajuns pe lista, Maior a spus ca ii este greu sa patrunda in mintea decizionarilor rusi, dar probabil ca este vorba si aspectul de propaganda al Rusiei, dand exemplul fostului consilier Iulian Chifu, care a scris mult despre acest subiect.

Romania a facut mult pentru Republica Moldova in ultimii ani, in special in domeniul asistentei, a facut mai mult decat unele state europene, a spus Maior, punand accent pe dezvoltarea institutionala de la Chisinau.

"Se poate face intotdeauna mai mult si trebuie sa se continue aceasta politica cu mult curaj", a spus fostul sef SRI, subliniind ca Romania ar trebui sa incerce sa se concentreze si mai mult in domenii strategice, cum sunt cele ale energiei, unde exista o zona de presiune din partea Rusiei, inclusiv prin a lua in considerare privatizarile ce se vor face peste Prut.

Intrebat despre influenta Moscovei in unele capitale europene, Maior a spus ca exista interese in anumite state UE privind Rusia, inclusiv intelegeri importante.

"Toata lumea isi doreste sa existe un moment in care sa se ajunga la o normalizare a relatiilor cu Rusia, este si in interesul Romaniei", a spus Maior, care insa a subliniat ca acest lucru nu se va intampla pana cand Rusia nu va da garantii ca nu va mai continua acte de destabilizare in spatiul european, in Ucraina, "subtil in Republica Moldova".

"Nu ne putem intoarce la Razboiul Rece, dar se intoarce Razboiul Rece la noi", a declarat fostul sef al Serviciului Roman de Informatii.

Solicitat sa comenteze faptul ca seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, a afirmat ca instantele de judecata sunt "camp tactic" pentru SRI, George Maior a sustinut ca nu cunoaste declaratia si ca nu mai era la acea vreme director al Serviciului.

"Poate fi vorba de o exprimare prea sofisticata pentru a nu induce intrebari si idei", a declarat Maior, care a adaugat ca Dumbrava e un bun profesionist ce "nu a avut cu siguranta intentia" de a spunce ca SRI se implica in justitie.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, in cadrul sedintei de plen de marti, sesizarea Inspectiei Judiciarepentru a fi facute verificari cu privire la posibila afectare a independentei justitiei si magistratilor de catre Serviciul Roman de Informatii