Judecatorul de drepturi si libertati care a dispus confirmarea redeschiderii urmaririi penale in dosarul cunoscut sub numele de "tiganca imputita" arata, in motivarea deciziei, ca in acest caz nu au fost efectuate acte de urmarire penala si nu s-au administrat probe, fiind "o situatie particulara", scrie Mediafax. Mai exact, magistratul Judecatoriei Sectorului 1 invoca faptul ca presedintele Traian Basescu a beneficiat de imunititate, motiv pentru care nu a putut fi pusa in miscare actiunea penala nici fata de fapta, nici fata de persoana fostului sef al statului.

"Retinand ca ordonanta supusa confirmarii are ca temei disparitia imprejurarii pe care s-a intemeiat solutia de neincepere a urmaririi penale, dar si dispozitiile art. 305 alin (1) C.proc.pen., care in esenta obliga efectuarea de cercetari cu privire la faptele sesizate, inainte de a dispune inceperea urmaririi penale, in personam, judecatorul de camera preliminara va confirma redeschiderea urmaririi penale, in rem, doar sub aspectul savarsirii faptelor care constituie obiectul sesizarii, iar nu si fata de persoana fata de care s-a dispus solutia de neincepere a urmaririi penale", arata magistratul in motivarea sentintei de luni.

Pentru confirmarea ordonantei de redeschidere a urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara a verificat existenta unor fapte sau imprejurari noi din care sa rezulte ca "a disparut imprejurarea pe care s-a intemeiat solutia revocata si totodata daca a intervenit o cauza care impiedica punerea in miscare a actiunii penale sau continuarea procesului penal".

"In ceea ce priveste verificarile efectuate de judecatorul de camera preliminara, acestea se vor limita la actele existente in cauza pana la acest moment procesual, altfel acesta s-ar erija in organ de urmarire penala sau instanta de judecata, singurele organe judiciare in drept sa administreze probe si ulterior sa pronunte solutii in cauza, raportat la fondul faptelor sesizate si al persoanelor fata de care se efectueaza cercetari. Astfel, judecatorul de camera preliminara retine ca la data de 10.01.2008, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a dispus in mod corect neinceperea urmaririi penale fata de numitul Traian Basescu, sub aspectul savasiririi infractiunilor prevazute de art. 208 alin(1)-209 alin(1) lit. e C.pen. de la 1968 si art. 205 C.pen. de la 1968, retinand incidenta dispozitiilor art. 84 alin(2) din Constitutia Romaniei, potrivit carora "in timpul mandatului, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate...", precum si faptul ca in atare conditii presedintele in functie nu poate fi cercetat, dedus judecatii sau judecat pentru savarsirea de fapte penale, cu exceptia faptei de inalta tradare" ", conform motivarii instantei.

Judecatoria Sectorului 1 a confirmat redeschiderea urmaririi penale pentru furt, furt calificat si insulta, cu privire la fapte fostului sef al statului care a folosit, in 2007, apelativul "tiganca imputita" la adresa unei jurnaliste si i-a luat acesteia telefonul mobil.

Judecatoria Sectorului 1 a constatat, luni, ca ordonanta emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) de redeschidere a urmaririi penale este legala si temeinica.

Decizia magistratilor este definitiva, motiv pentru care procurorii PICCJ pot relua cercetarile in acest caz, cu privire la fapta.

Luna aceasta, aceeasi instanta a dispus redeschiderea urmaririi penale si in dosarul "Casa din Mihaileanu", ancheta ce vizeaza modul in care fostul sef al statului a obtinut, in perioada in care era primar, casa din strada Mihaileanu din Capitala, procurorii urmand sa faca cercetari in rem pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis, in 23 mai 2007, sa-l sanctioneze pe presedintele Traian Basescu cu avertisment, stabilind, cu unanimitate de voturi, ca utilizarea expresiei "tiganca imputita" de catre fostul sef al statului la adresa jurnalistei Andreea Pana de la Antena 1 este o discriminare.

Fostul presedinte a contestat atunci decizia CNCD la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), insa, in noiembrie 2007, instanta a respins contestatia ca neintemeiata. Ulterior, Traian Basescu a atacat cu recurs hotararea la instanta suprema.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, in 15 mai 2008, recursul lui Basescu, considerand insa ca sintagma cu care s-a adresat fostul sef al statului unui reporter TV este discriminatorie.

Magistratii instantei supreme au mai dispus anularea totala a punctelor trei (partial) si patru din hotararea CNCD, din textul carora reiesea ca gestul fostului presedinte ar fi fost o contraventie. Totusi, ICCJ a stabilit ca sintagma "tiganca imputita" este discriminatorie. Hotararea instantei supreme a fost irevocabila.

In 2007, fostul presedinte i-a luat cu forta telefonul mobil jurnalistei Andreea Pana, care il filma in timp ce acesta se afla la cumparaturi intr-un hypermaket. El s-a adresat ziaristei cu apelativul "pasarica".

Dupa ce seful statului s-a urcat in autoturismul personal, telefonul l-a inregistrat pe Basescu in timp ce o numea pe jurnalista "tiganca imputita". Inregistrarea respectiva a fost stearsa. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajatii postului TV au reusit sa recupereze inregistrarea afirmatiilor sefului statului, care a fost facuta publica.

Tot Parchetul ICCJ a dispus, in 11 martie, inceperea urmaririi penale pe numele lui Traian Basescu, in dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe fostul presedinte de santaj.

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", preciza Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu.

Gabriela Firea a reactionat in 14 aprilie 2014, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".

Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj.