Castelul care a apartinut familiei nobiliare maghiare Teleki, situat in localitatea bistriteana Comlod, va fi scos la licitatie de catre Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pentru suma de o jumatate de milion de lei, potrivit unei hotarari adoptate in sedinta ordinara de miercuri a acestui for.

Castelul Teleki din ComlodFoto: Wikipedia / User Tetcu Mircea RareS

Castelul este un monument istoric de importanta nationala, cu o valoare arhitecturala reprezentativa pentru barocul transilvanean, dar care in prezent se afla intr-o stare avansata de degradare. Imobilul dateaza din secolul al XVIII-lea.

"Avand ca punct de plecare interesul manifestat de un potential investitor pentru restaurarea si repunerea in circuitul turistic a imobilului, consider oportuna si deplin justificata abordarea unei actiuni concrete de implementare a unui astfel de proiect. Intrucat Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud nu dispune de capacitatea financiara de a sustine in perioada imediat urmatoare o astfel de investitie si analizand variantele juridice posibile, s-a identificat ca si solutie viabila vanzarea imobilului prin licitatie publica deschisa, cu asigurarea conditiilor privind transparenta decizionala, tratamentul egal pentru toti ofertantii, libera concurenta, publicitatea nationala si internationala", se arata in expunerea de motive semnata de catre presedintele CJ Bistrita-Nasaud, Radu Moldovan.

Consilierii judeteni au fost de acord cu aceasta propunere, singura modificare fiind aceea ca, in cazul in care va exista o singura oferta de cumparare, licitatia sa fie adjudecata doar la doua strigare.

Pretul de pornire la licitatie a fost aprobat la suma de 493.780 lei, echivalentul a circa 112.000 euro, acesta fiind stabilit conform raportului de evaluare, intocmit de catre un evaluator autorizat.

Castelul Teleki din localitatea Comlod, comuna Milas, si terenurile aferente se intind pe o suprafata de circa 8.000 metri patrati si se afla in proprietatea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, nefiind revendicat de catre urmasii familiei nobiliare maghiare.

"Prin instrainarea monumentului istoric 'Castel Teleky' si a terenului aferent, se urmareste asigurarea masurilor financiare necesare pentru protejarea, restaurarea, punerea in valoare a monumentului istoric si integrarea lui social-economica si culturala in viata colectivitatii locale. Viabilizarea economica se refera in primul rand la valorificarea potentialului 'Castelului Teleky' de a fi un punct de atractie pentru turistii veniti in zona si la maximizarea influentei sale de stimulare economica asupra intregii zone", se mai arata in expunerea de motive.