Guvernul a adoptat miercuri Strategia nationala de reintegrare sociala a persoanelor private de libertate, 2015-2019. Hotararea de Guvern adoptata creeaza cadrul institutional necesar reintegrarii sociale a persoanelor private de libertate, punand accentul pe rolul activ pe care trebuie sa-l dobandeasca factorii institutionali si comunitari. Noua abordare este, astfel, deopotriva orientata catre persoana privata de libertate si catre institutiile publice si organizatiile neguvernamentale care trebuie sa initieze, inca din perioada de detentie, demersurile de incluziune sociala.

Instrumentul prin care se asigura implementarea Strategiei este Planul National de Implementare, care contine obiectivele strategice, obiectivele specifice, activitatile, termenele, responsabilii, resursele si indicatorii de rezultat. Monitorizarea si raportarea implementarii Strategiei se realizeaza de catre Comisia Interministeriala, in baza Planului National de Implementare. Atingerea obiectivelor stabilite se reflecta in Raportul anual de monitorizare.

Strategia porneste de la o serie de studii, rapoarte si cercetari care evidentiaza, printre altele:

  • Insuficienta resurselor materiale si financiare alocate pentru procesul de reintegrare sociala a persoanelor private de libertate si a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.
  • Insuficienta adaptare a cadrului normativ la nevoile procesului de reintegrare sociala.
  • Absenta unor politici de reintegrare socio-profesionala coerente.
  • Existenta prejudecatilor si a stereotipurilor.

Obiectivele strategice avute in vedere, in acest context, sunt:

  • Dezvoltarea capacitatii institutionale si interinstitutionale in domeniul reintegrarii sociale a persoanelor private de libertate si a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate. In cadrul acestui obiectiv se vor urmari: formarea personalului cu atributii in domeniul reintegrarii sociale, dezvoltarea infrastructurii institutionale si interinstitutionale, analizarea, modificarea si completarea cadrului normativ pentru asigurarea continuitatii serviciilor acordate persoanelor private de libertate, elaborarea si implementarea unor proceduri interinstitutionale pentru procesul de reintegrare sociala
  • Dezvoltarea programelor educative, de asistenta psihologica si asistenta sociala din perioada detentiei si informarea opiniei publice.
  • Facilitarea asistentei post-detentie la nivel sistemic. In cadrul acestui obiectiv se vor urmari: dezvoltarea si consolidarea de parteneriate intre institutiile si autoritatile publice, asociatiile si organizatiile neguvernamentale si comunitatile locale in vederea facilitarii reintegrarii sociale, asigurarea continuitatii interventiei destinate persoanelor care au executat pedepse in perioada post-detentie, analizarea, modificarea si completarea cadrului normativ referitor la intreprinderile sociale, la centrele de incluziune sociala.

Prin aplicarea Strategiei, se estimeaza diminuarea recidivei dupa inchisoare de la 40% la 30%, diminuarea costurilor cu anchetarea, judecarea, condamnarea si executarea pedepselor pentru circa 1000 de persoane, prevenirea unui numar de aproape 1000 de infractiuni patrimoniale si contra persoanei, aducerea in campul muncii a aproape 1000 de recidivisti. Cheltuielile estimate pentru implementarea Strategiei se ridica la circa 306 milioane lei, esalonate pe cinci ani, respectiv 2015-2019. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene si din bugetul national, fiind incluse sume in bugetele Ministerelor Justitiei, Educatiei, Muncii, Sanatatii, Afacerilor Interne, autoritatilor locale.