Fortele Navale Romane organizeaza in perioada 22 - 28 mai 2015, in premiera, exercitiul multinational "Romanian Trident Poseidon 2015", care are loc in apele teritoriale ale Romaniei si in apele internationale ale Marii Negre. La exercitiu participa fregate, dragoare maritime, corvete, nave purtatoare de rachete, remorchere maritime, nave de interventie cu scafandri, elicoptere Puma Naval, in total peste 1100 de militari, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Fortele Navale.

Exercitiul Trident Poseidon 2015Foto: Fortele Navale Romane

Alaturi de fortele navale romanesti vor participa nave ale altor state NATO, din Bulgaria si SUA, precum si forte apartinand Statului Major al Fortelor Terestre, Statului Major al Fortelor Aeriene, ISU Dobrogea, Garzii de Coasta, Grupului Servicii Petroliere si Directiei Medicale.

Scenariul exercitiului multinational "RomanianTrident Poseidon 2015" este complex, acesta presupunand o colaborare interdepartamentala in situatii de raspuns la criza. Vor fi executate exercitii de interdictie maritima, de cautare si descoperire submarine, proceduri de identificare si urmarire tinte aeriene, exercitii de lupta impotriva minelor marine (MCM), exercitii de lupta la suprafata si trageri de lupta pe mare, exercitii de remorcare a unei nave avariate.

De asemenea, in cadrul exercitiului, vor fi evaluate si certificate structurile Fortelor Navale Romane nominalizate pentru pachetul de forte NATO RESPONSE FORCE (NRF) 2016, respectiv Fregata Regina Maria, Dragorul Maritim 30, o grupa de scafandri EOD si ofiteri de stat major.

Exercitiul face parte din Planul de Activitati al Fortelor Navale Romane pentru anul 2015 si are ca obiectiv ridicarea nivelului de instruire al marinarilor militari romani.

  • Exercitiul Trident Poseidon 2015 / Sursa foto: Fortele Navale Romane