Procurorii DIICOT Suceava impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Suceava, Bacau, Iasi, Mures, Brasov, Bucuresti si Ploiesti si Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Botosani, Vaslui, Bistrita Nasaud, Harghita, Covasna, Ilfov si Vrancea, au efectuat luni 70 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Suceava, Harghita, Covasna, Bacau, Vrancea, Brasov, Mures, Prahova, Ilfov si a municipiului Bucuresti, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in contrabanda cu tigarete.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2012-2014, pe raza municipiului Falticeni si a zonelor limitrofe s-au constituit trei grupuri infractionale organizate, in scopul savarsirii infractiunii de contrabanda, prin achizitionarea, depozitarea, transportul si vanzarea unor cantitati de tigarete de provenienta extracomunitara, cunoscand ca acestea au fost introduse in mod ilegal pe teritoriul Romaniei, pentru obtinerea de beneficii materiale, informeaza un comunicat DIICOT.

S-a retinut ca unul dintre grupurile infractionale organizate au desfasurat activitati infractionale si cu tigarete de provenienta comunitara (Grecia) care au fost introduse pe teritoriul Romaniei, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu.

In urma documentarii activitatii infractionale a rezultat ca liderii grupurilor infractionale organizate coordonau achizitionarea de tigarete de provenienta extracomunitara de la furnizorii de pe raza judetului Suceava care isi aveau domiciliile in zona adiacenta frontierei romano-ucrainene.

Ulterior, membrii grupurilor infractionale organizate identificau cumparatori de pe raza judetelor Harghita, Covasna, Bacau, Vrancea, Brasov, Mures, Prahova, si din municipiul Bucuresti, care sprijineau grupul infractional organizat, prin asigurarea pietei de desfacere a tigaretelor provenite din contrabanda.

Transporturile cu tigarete se efectuau intre orele 18.00 si 08.00, fiind folosite drumuri putin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuand masuri de contrafilaj pentru a identifica daca transportul este supravegheat de organele de politie.

Din probele administrate in cauza a rezultat ca tigaretele erau transportate cu diferite mijloace de transport, inmatriculate in alte judete ale tarii sau in strainatate, avand spatii special amenajate, pentru disimularea tigaretelor.

Beneficiarii tigaretelor achitau liderii grupului infractional organizat sumele de bani reprezentand contravaloarea acestora, fie prin intermediul persoanelor trimise in momentul livrarii tigaretelor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul statiilor PECO, apelandu-se pentru trimiterea/ridicarea banilor la diverse persoane pentru a ascunde expeditorul/destinatarul real al acestor sume de bani.

Prejudiciul cauzat prin sustragerea de la plata taxelor si accizelor datorate bugetului de stat este in cuantum de peste 3.500.000 euro.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Suceava vor fi aduse, in vederea audierii, un numar de 44 persoane.

Suportul de specialitate tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii, Directia de Informatii si Protectie Interna si Directia Operatiuni Speciale, mai informeaza DIICOT.