Senatorii PNL Marinica Dinca si Marius Balu propun, printr-un proiect de lege, ca mandatul unui primar sa inceteze de drept in cazul in care acesta este arestat preventiv mai mult de 90 de zile, relateaza Mediafax.

Astfel, proiectul modifica Legea administratiei publice locale, in sensul ca mandatul primarului sa inceteze de drept si in cazul in care edilul este arestat preventiv mai mult de 90 de zile sau a fost incarcerat pentru executarea unei pedepse privative de libertate.

In prezent, legea prevede ca mandatul unui primar inceteaza de drept in cazul in care acesta se afla in imposibilitatea exercitarii functiei mai mult de sase luni intr-un an pe motiv de boala, certificata, precum si in cazul in care nu isi exercita mandatul, in mod nejustificat, timp de 45 de zile consecutive.

"Niciuna dintre ipotezele reglementate in prezent de lege nu acopera situatia care face obiectul prezentei propuneri legislative. Astfel, imposibilitatea exercitarii mandatului din cauza unei boli grave nu are legatura cu arestarea pentru mai mult de 90 de zile sau cu incarcerarea pentru o pedeapsa privativa de libertate. De asemenea, neexercitarea mandatului in mod nejustificat nu are nicio legatura cu ipoteza propusa de a fi reglementata, pentru ca o asemenea exercitare trebuie sa fie nejustificata, in timp ce reglementarea propusa este justificata de existenta unor mandate de arestare sau de incarcerare", au aratat initiatorii, in expunerea de motive.

Proiectul a fost in consultare publica pana la inceputul lunii mai, iar Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a trimis proiectul pentru dezbatere in comisiile juridice si de administratie, Camera fiind prima sesizata.