Peste 130.000 de persoane, intre care si presedintele Ungariei, Ader Janos, au asistat, sambata, la slujba de Rusaliile catolice oficiata pe Muntele Sumuleul Mic din Harghita, relateaza Mediafax. Slujba de Rusalii s-a incheiat cu binecuvantarea Papei Francisc, transmisa de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy.

Sambata dimineata, din Catedrala franciscana de la Sumuleu-Ciuc a fost scos stindardul purpuriu al localitatii, numit "labarum", care are o greutate de 25 de kilograme, acesta fiind purtat pana la altarul triplu de pe Muntele Sumuleul Mic.

Pelerinii din Joseni, descendentii credinciosilor preotului Istvan, cel care i-a condus spre victorie pe secui in anul 1567, in lupta pentru pastrarea religiei romano-catolice, au stat in fruntea procesiunii. Ei au fost urmati de preoti si de purtatorii simbolurilor traditionale ale bisericii: drapelul sfant al Sumuleului si stema Bazilicii Minore ("Basilica Minor￯), rang pe care Papa Pius al XII-lea l-a acordat, in 1948, Bisericii Franciscane de la Sumuleu Ciuc.

￯Labarum-ul￯ de la Sumuleu Ciuc, simbol al victoriei, confectionat in amintirea bataliei din 1567, a fost purtat de un tanar in costum popular secuiesc, cel mai merituos elev al Liceului teologic romano-catolic "Segito Maria￯ din Miercurea Ciuc.

"Rusaliile ne umplu sufletul, ca in locul nepasarii sa se mute iubirea, in locul sentintei indurarea, in locul razbunarii iertarea, in locul spaimei credinta si speranta, in locul agresiunii pacea￯, a declarat, corespondentului MEDAFAX, parintele Urban Erik, rectorul Bisericii Franciscane de la Sumuleu-Ciuc.

Slujba de Rusalii, oficiata de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, a inceput la ora 12.30.

Pentru arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy, liturghia de Rusalii a avut semnificatii speciale, pe de o parte pentru ca in acest an se implineste un sfert de secol de la consacrarea sa, la Manastirea de la Sumuleu-Ciuc, ca episcop-auxiliar al Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia si episcop titular de Aquae Regiae, iar pe de alta parte, pentru ca 2015 este un an jubiliar, cand statuia facatoare de minuni a Fecioarei Maria de la Sumuleu implineste cinci secole.

"Fecioara Maria spunea ￯Faceti ceea ce spune fiul meu￯, iar mesajul Fecioarei Maria pentru zilele noastre este sa fiti fideli credintei stramosilor, sa fiti fideli natiunii, sa fiti fideli limbii materne si culturii noastre￯, le-a spus pelerinilor arhiepiscopul Jakubinyi Gyorgy.

La finalul slujbei, din insarcinarea Sfantului Scaun, inaltul prelat le-a transmis credinciosilor binecuvantarea Papei Francisc.

La Liturghia de Rusalii de pe Muntele Sumuleul Mic au asistat, sambata, peste 130.000 de credinciosi, unii dintre acestia venind din Indonezia, Australia, Statele Unite ale Americii sau Congo.

De asemenea, au fost prezenti presedintele Ungariei, Ader Janos, si sotia sa, Anita Herczegh, ei participand la pelerinajul din Harghita pentru al treilea an consecutiv.

Aproximativ 500 de politisti, jandarmi si pompieri au asigurat ordinea la pelerinaj.

Seful Serviciului Judetean de Ambulanta, Peter Szilard, a spus ca au fost chemate ambulante si de la alte statii din judet, respectiv Borsec, Gheorgheni, Remetea, Sanmartin, Odorheiu Secuiesc si Cristuru Secuiesc, toti angajatii din zona Ciuc fiind prezenti la lucru. Patru corturi de prim ajutor au fost instalate in mai multe locuri din zona desfasurarii pelerinajului.

De asemenea, pe Muntele Sumuleul Mic sunt pregatiti sa intervina, daca situatia o va impune, salvatori montani si voluntari de la Crucea Rosie Harghita.

Circulatia in pe strazile din zona pelerinajului a fost inchisa, avand acces doar autovehiculele serviciilor de urgenta, ale Politiei, Jandarmeriei sau ale firmei de salubrizare.

Peste 2.000 de pelerini din Ungaria au ajuns, in acest an, in judetul Harghita, cu doua trenuri speciale - "Boldogasszony￯ (echivalentul denumirii latinesti "Beata Virgo" in limba maghiara - "Binecuvantata Fecioara￯ si o alta garnitura feroviara cu 16 vagoane - pentru a participa la procesiunea de Rusaliile catolice de la Sumuleu.

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Sumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrala si de Est si isi are originea in urma cu aproape patru secole si jumatate.

Anul trecut, peste 100.000 de persoane au asistat la slujba de Rusalii oficiata pe Muntele Sumuleul Mic, peste 3.500 de pelerini venind din Ungaria.

In centrul pelerinajului se afla Fecioara Maria, a carei statuie a fost sculptata in lemn de tei intre anii 1510 si 1515 in stilul Renasterii transilvanene de un artist anonim, fiind cea mai mare statuie facatoare de minuni din lume.

Prima mentiune a statuii Maicii Domnului de la Sumuleu a parut in anul 1624, intr-un inventar al bunurilor Manastririi si Bisericii Franciscane, la care face referire istoricului franciscan Leonard Losteiner, in insemnarile sale din 1776-1777.

Marea invazie turco-tatara din zona Ciucului, in 1661, a devastat si incendiat complexul manastiresc de la Sumuleu si Cetatea Miko (pe teritoriul actualului oras Miercurea Ciuc), iar peste 10.000 de locuitori au pierit sau au fost luati in robie.

Din altarul Maicii Domnului a fost salvata doar Statuia Fecioarei Maria care, dupa reconstruirea bisericii, in 1664, a fost asezata pe altarul principal, alaturi de statuile Sfintelor Ecaterina si Barbara.

Potrivit unei legende, de atunci, in preajma unui pericol care ameninta secuimea, fata statuii se schimba, iar rana de pe obraz, pricinuita de sabia unui tatar, sangereaza.

Sute de vindecari miraculoase si de dorinte implinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovada stau numeroase obiecte din metal, din aur si din argint, donate de persoanele ale caror rugaciuni au primit ascultarea divina.