Trei asociatii ale magistratilor solicita, joi, Comisiei parlamentare de control a SRI sa ceara Serviciului sa clarifice public daca afirmatiile generalului Dumitru Dumbrava, conform carora Serviciul Roman de Informatii este implicat in actul de justitie, reprezinta pozitia oficiala a institutiei, potrivit Mediafax.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) cer Parlamentului sa clarifice daca pozitia generalului Dumitru Dumbrava "reprezinta pozitia oficiala a institutiei sau, dimpotriva, reprezinta opinia personala a acestuia, caz in care, fata de gravele efecte ale celor spuse de acesta, se impune a se lua masurile necesare", referindu-se la o serie de declaratii facute de seful Directiei juridice a SRI intr-un interviu din 30 aprilie publicat de site-ul juridice.ro.

Membrii celor trei asociatii au cerut Comisiei parlamentare si "o analiza punctuala si concreta a modului in care SRI actioneaza in domeniul rezervat exclusiv instantelor de judecata", iar la sfarsit sa publice raportul analizei.

"Dezvaluirea facuta de generalul Dumbrava, ca SRI catalogheaza judecatori dupa modelul identificarii celor cu predispozitie sa comita atentate teroriste, este pur si simplu cutremuratoare", se arata in scrisoarea asociatiilor de magistrati.

Conform sursei citate, generalul Dumbrava dezvaluie "un sistem care, sub pretextul vegherii la respectarea drepturilor fundamentale ale omului si a luptei anticoruptie, in realitate incalca cu brutalitate aceste drepturi".

"Supravegherea, de tipul politiei politice, a magistratilor pentru a preveni potentiale fapte de coruptie, are un puternic efect de intimidare, presiune si discreditare a judecatorilor si procurorilor", se mai arata in documentul transmis Comisiei parlamentare.

Revelarile din interviul din 30 aprilie a generalului Dumbrava impun un "control de urgenta al SRI", spun magistratii.

Potrivit acestora, cele relatate de generalul Dumbrava arata, in mod indubitabil, ca SRI incalca limitele legale ce ii revin in sprijinirea luptei impotriva coruptiei, "printr-o intruziune in actul de justitie ce incalca Constitutia, legile sale de functionare si pune in pericol grav independenta justitiei si, implicit, drepturile procesuale ale persoanelor judecate".

Acest mod de intruziune al SRI in actul de justitie "arunca in aer notiunea de stat de drept in Romania, saboteaza actul de justitie si submineaza insasi ideea de legalitate si dreptate", se afirma in scrisoare.

Orice persoana care a pierdut un proces in instanta poate, in baza celor revelate de generalul Dumbrava, sa spuna "acum ca acest lucru nu s-a intamplat datorita probelor, ci a implicarii SRI".

Atat legea de functionare a SRI, cat si codul de procedura penala prevad expres ca Serviciul doar ofera "sprijin la realizarea actelor de cercetare penala", nu efectueaza cercetari. Sprijinul oferit de SRI inceteaza odata cu incheierea urmaririi penale si trimiterea dosarului in instanta spre judecare, mai spun magistratii.

Legiuitorul a prevazut explicit aceste limite pentru oferirea "unor garantii ca activitatea Serviciului Roman de Informatii, prin natura ei esentialmente secreta, ramane in limitele legii si supusa controlului parlamentar", se mai afirma in scrisoare.

Generalul Dumbrava vorbeste, in schimb, despre un "salt" facut de SRI prin adoptarea unui "concept integrat" nou, in baza caruia activitatea Serviciului se intinde pe durata intregului proces penal. Un asemenea salt al SRI "nu este altceva decat un salt facut in afara legii", spun judecatorii si procurorii, apreciind ca la fel de ingrijorator este faptul ca, in urma acestui "salt", "justitia este vazuta ca fiind ᅡcamp tacticᅡ al SRI", in care Serviciul "este prezent pana la solutionarea definitiva a cauzei".

Premisa ca SRI actioneaza cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecator, "reprezinta un atentat grav la adresa independentei justitiei, ce trebuie verificat in mod ferm si imediat, iar daca se confirma, sanctionat", spun magistratii.

Scrisoarea critica, de asemenea, afirmatia generatului Dumbrava ca maniera de lucru a SRI "angreneaza", alaturi de procurori, si judecatori.

"Aceasta exprimare denota pur si simplu o neintelegere a notiunii de independenta a justitiei, o incalcare grava a acesteia. In pronuntarea hotararii, judecatorul nu este si nu trebuie sa fie angrenat alaturi de nimeni: aceasta este insasi esenta independentei justitiei", arata magistratii.

Generalul Dumbrava mai mentioneaza in interviu ca investigarea extinsa si laborioasa a judecatorilor de catre SRI, pentru a li se face un "pattern infractional", nu se face de cele mai ori in baza unui denunt, ci se face pro-activ in baza faptului ca un judecator este parte dintr-un complet care primeste un dosar.

"Acest lucru inseamna ca judecatorii care isi desfasoara pur si simplu activitatea, sesizati fiind cu dosare penale de mare coruptie, sunt din start investigati, analizati si clasificati de SRI, asemenea celor care atenteaza la siguranta nationala", se afirma in scrisoare.

Magistratii si-au mai exprimat ingrijorarea fata de afirmatiile lui Dumbrava ti intr-o cerere comuna adresata de principalele asociatii profesionale Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea apararii independentei justitiei.

"Dincolo de aceasta perspectiva, este de competenta acestei Comisii sa faca verificari temeinice vizavi de activitatea semnalata, care constituie o chestiune fundamentala pentru statul de drept si democratia din Romania", se afirma in solicitarea magistratilor catre Comisia de control a SRI.

Solicitarea catre Comisia de control a SRI a fost trimisa de Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania si este, de asemenea, sustinuta de avocati si societatea civila.