Premierul Victor Ponta i-a transmis omologului sau moldovean, Chiril Gaburici, ca situatia romanului George Simion, expulzat din Republica Moldova, trebuie analizata in justitie, iar instanta poate lua o decizie corecta pe care nimeni nu o va contesta, daca este constatata incalcarea legii de acesta, transmite Mediafax.

George Simion este lider al Platformei Unioniste Actiunea 2012, fiind expulzat recent din Republica Moldova.

Cazul sau a fost discutat de catre premierul Ponta, aflat joi in vizita la Chisinau, cu omologul sau moldovean, mesajul transmis din partea Guvernului roman fiind acela ca autoritatile din Romania si Moldova trebuie sa protejeze cetatenii aflati pe teritoriul lor, sa le asigure respectarea drepturilor si sa le ceara sa nu abuzeze de drepturile respective, lasand totodata justitia sa ii sanctioneze pe acestia daca incalca legea.

"Ca intre prieteni, am discutat si unele probleme pe care le avem, si anume ca relatia noastra speciala inseamna sa ne protejam cetatenii, sa le asiguram respectarea tuturor drepturilor si sa le cerem sa nu abuzeze de aceste drepturi. Mi-am exprimat speranta si rugamintea pentru prim-ministrul Gaburici ca toti cetatenii romani care vin in Moldova sa fie protejati, sa li se respecte drepturile si, daca fac ceva rau, sa fie sanctionati de catre justitie. Si in Romania, si in Moldova, justitia are un grad de independenta care ii permite sa ia decizii fara a se specula dupa aceea ca sunt decizii administrative. Ma refer la cazul cetateanului roman George Simion. Sunt convins ca justitia din Moldova va lua decizia corecta pe care nu o sa o conteste nimeni", a spus Ponta intr-o conferinta de presa sustinuta la Chisinau, alaturi de prim-ministrul moldovean.

Liderul miscarii "Actiunea 2012", George Simion, a fost expulzat saptamana trecuta din Republica Moldova, cu interdictie de intrare in tara pentru cinci ani.

Simion, cetatean roman, a fost retinut de agentii Serviciului moldovean de Informatii si Securitate, iar in scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdictie de reintrare in aceasta tara.

Ministerul de Interne de la Chisinau a explicat ca Simion a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova in baza unei legi care permite o astfel de decizie "ca masura asiguratorie" impotriva unui strain care ar putea pune in pericol securitatea nationala.

Platforma Unionista Actiunea 2012 este o coalitie de asociatii nonguvernamentale si grupuri civice care sustin unirea Republicii Moldova cu Romania.