Eparhia Reformata din Ardeal a sesizat, joi, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg in legatura cu Colegiul "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe, considerand ca decizia instantei "de renationalizare" a imobilului este "nelegala si incompatibila cu valorile statului de drept".

Episcopul reformat al Ardealului, Kato Bela, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca spera ca CEDO sa se pronunte intr-un timp rezonabil in favoarea Eparhiei, transmite Mediafax.

"Eparhia Reformata din Ardeal sesizeaza CEDO de la Strasbourg in legatura cu renationalizarea Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe si speram ca CEDO sa se pronunte intr-un timp rezonabil in favoarea noastra. Consideram solutia Curtii de Apel Ploiesti, din noiembrie 2014, care a mentinut decizia de renationalizare a colegiului dispusa de Judecatoria Buzau, ca fiind profund nelegala si incompatibila cu principiile si valorile statului de drept. Suntem indignati ca statul roman, prin legile existente, a franat restituirea bunurilor bisericesti. Sesizarea, elaborata de o echipa de juristi din Romania si Franta, a fost trimisa, joi, la CEDO", a spus episcopul reformat.

Potrivit acestuia, Romania a ratificat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar acest document da dreptul persoanelor lezate in drepturile lor sa sesizeze CEDO.

"Noi utilizam acest drept de sesizare pentru restabilirea legalitatii incalcate. Prin deciziile instantelor interne in cazul Colegiului Miko se creaza un precedent periculos privind procesul de restituire a proprietatilor. Sunt cazuri unde au inceput procese in urma carora se pot renationaliza alte bunuri, ceea ce va fi periculos pentru libertatea religioasa a bisericilor", a mai spus Kato Bela.

Avocatul Eparhiei Reformate a Ardealului, Veress Emod, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca hotararile instantelor penale din Romania, in cazul Colegiului "Szekely Miko", sunt "in contradictie cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului".

"Doua drepturi din aceasta Conventie au fost lezate - nu am avut un proces echitabil si a fost lezat si dreptul nostru la proprietate. Competenta CEDO se refera la faptul ca poate stabili daca statul a incalcat Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar daca CEDO constata incalcarea dreptului la un proces echitabil si dreptului la proprietate, atunci se deschide pentru noi calea revizuirii impotriva hotararilor pronuntate de instantele interne romanesti", a explicat Veress.

Fostul secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice Marko Attila-Gabor a fost condamnat definitiv, in noiembrie 2014, de Curtea de Apel Ploiesti la trei ani de inchisoare cu suspendare in procesul in care este judecat pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile.

In acelasi dosar au fost condamnati Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Cei doi au fost condamnati tot la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii au stabilit ca in anul 2002 cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii ar fi prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului. Partea vatamata, municipiul Sfantul Gheorghe, nu s-a constituit parte civila, prejudiciul nefiind acoperit.