HotNews.ro va prezinta dialogul integral care a avut loc in Camera Reprezentantilor in care un reprezentant al departamentului de stat anunta ca oficiali din Romania si Bulgaria au primit interdictia de a calatori in Satele Unite din cauza coruptiei. Informatia a fost lansata de adjunctul asistentului secretarului de stat american, Hoyt Brian Yee, raspunzand la o intrebarea a presedintelui republican al subcomisiei pentru afaceri europene si Eurasia, Dana Rohrabakherner, din cadrul comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentantilor.

Declaratia oficialului american a fost facut in cadrul audierii de marti, 19 mai, care a avut ca subiect viitorul relatiilor americano-maghiare. Raspunsul lui Hoyt Brian a venit dupa ce Dana Rohrabakherner a acuzat ca actuala administratie americana ca s-ar putea face vinovata de aplicarea unui dublu standard daca aplica masura interdictiei de calatorie in Statele Unite pe motive de coruptie in cazul oficialilor unguri, iar in cazul oficialilor bulgari si romani nu aplica aceeasi masura.

Vezi aici in varianta video dialogul - incepe de la 01:51:30

Rohrabacher: Noi doar incercam sa fim siguri ca nu aplicam un dublu standard impotriva cuiva care este prietenul nostru. Stii tu, il indepartezi, iti indepartezi prietenul, daca aplici un dublu standard, judecandu-l. Lasa-ma sa te intreb ceva, am pus vreo interdictie oficiala? am retras vreo viza pentru vreun oficial bulgar sau roman pentru coruptie?

Hoyt Yee: Nu sunt sigur daca am luat astfel de masuri in aceste tari, avem in multe alte tari, noi am aplicat Proclamatia Prezidentiala 7750...(n.r.: a fost intrerupt)

Rohrabacher: Chiar as vrea sa ne concentram, motivul pentru care ma focusez pe Romania si Bulgaria este pentru ca sunt chiar acolo, sunt vecini, si daca nu avem aceeasi politica fata de ei cum avem fata de Ungaria, ar putea fi interpretat ca un dublu standard. Nu spun ca in tari precum Tiber sau alte locuri diferite sau Anglia, nu stiu, dar trebuie sa stim daca acest guvern (n.r: Guvernul ungar) este ales din motive ideologice de aceasta administratie (n.r: administratia Obama) sau pentru ca aceasta administratie nu sustine un standard de care noi sa fim mandri. Despre asta este vorba.

Hoyt Yee: Va multumesc pentru intrebare. Raspunsul scurt este: in acest caz nu putem vorbi despre un dublu standard, am aplicat acelasi standard in toate tarile.

Rohrabacher: Intrebarea este de fapt daca ati facut acelasi lucru in Bulgaria sau Romania. Raspunsul scurt ar putea fi da sau nu.

H: Daca as putea sa spun doar asta...le-am interzis oamenilor (n.r.: folosit cu sensul de cetateni) din Bulgaria sau Romania sa calatoareasca in Statele Unite din motive de coruptie, dar nu am folosit neaparat aceleasi autoritati ca un Ungaria si alte tari. As vrea sa ma ne intoarcem la ce autoritati am folosit, dar iti pot spune sigur ca in ambele tari sunt oameni care au interdictie sa calatoreasca in Statele Unite din motive de coruptie.

Hoyt Yee: Bineinteles, vorbesc despre oficiali guvernamentali, despre acest lucru discutam deoarece ei nu sunt doar cetateni.

H: Doar ca sa clarificam, nu as vrea sa fiu inteles gresit. Exista oficiali guvernamentali sau fosti oficiali guvernamentali din Romania sau Bulgaria care nu pot calatori in Statele Unite pentru ca sunt suspecti de coruptie.

Rohrabacher: Daca ai putea sa ne trimiteti aceea lista, ar fi minunat. Sa te asiguri ca o sa avem lista cu acei oameni.

Hoyt Yee: Nu va pot trimite aceea lista domnule, dar va pot trimite numarul lor.

Rohrabacher: Nu ne poti trimite numele?

Hoyt Yee:Trebuie sa verific daca acest lucru este in regula, nu sunt publice, si numele nu pot fi dezvaluite publicului, doar noi nu am dezvaluit numele oamenilor din Ungaria. Deci, nu am aplicat un dublu standard.

Rohrabacher: Acesta este un raspuns interesant, dar judecatorule Poe? Dar acum esti impotriva judecatorului Poe....

Ambasada Americii la Bucuresti a confirmat, miercuri, ca mai multi cetateni romani sunt neeligibili pentru obtinerea vizei de calatorie in America, deoarece au fost condamnati pentru activitati de coruptie.

Potrivit unui articol publicat in Jurnalul Nationalin noiembrie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost instiintat ca i-a fost retrasa viza de calatorie in aprilie 2012, cu doua luni inainte de condamnarea sa definitiva, pronuntata in 20 iunie 2012.