Fosti si actuali oficiali guvernamentali romani si bulgari au primit interdictie de calatorie in Statele Unite din cauza coruptiei, dar pe un temei legal diferit decat in cazul functionarilor maghiari din Ungaia, a informat, raspunzand la o intrebare, Hoyt Brian Yee, la audierea de marti din subcomisia pentru afaceri europene si Eurasia din cadrul comisiei de afaceri externe a Camerei Reprezentantilor, transmite site-ul Maszol. Hoyt Yee este adjunctul asistentului secretarului de stat american. Audierea a avut ca subiect viitorul relatiilor americano-maghiare iar intrebarea a fost adresata de catre Dana Rohrabakherner, care este presedintele republican al subcomisiei.

  • UPDATE 1: Fostului premier Adrian Nastase i-a fost retrasa viza de calatorie in aprilie 2012, cu doua luni inainte de prima condamnare definitiva. Vezi in text scrisoarea prin care a fost anuntat
  • UPDATE 2: Ministerul de Externe arata intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca "nu a fost informat in legatura cu interdictia aplicata unor cetateni romani de a intra in SUA. In baza procedurilor specifice consulare si a legislatiei privind protectia datelor personale, eventualele refuzuri de acordare a vizei de intrare in SUA se comunica direct de Ambasada SUA doar persoanelor/cetatenilor romani vizati, daca exista astfel de situatii".

Aceasta a formulat intrebarea catre Departamentul de Stat daca nu aplica Ungariei un standard diferit in comparatie cu Romania si cu Bulgaria. Diplomatul american a negat faptul ca SUA ar trata in mod diferit Ungaria in comparatie cu alte state. Yee nu a dezvaluit identitatea functionarilor romani si bulgari care au interdictie de calatorie in SUA aratand ca, la fel ca in cazul Ungariei, legea nu ii ofera posibilitatea sa dezvaluie identitatea acestora.

Reamintim ca seful Fiscului din Ungaria a se afla pe lista celor sase responsabili de la Budapesta care au primit interdictie de a intra in Statele Unite. Ildiko Vida a respins insa orice acuzatie de coruptie, si a spus intr-un interviu pentru presa maghiara in luna decembrie 2014 ca pe lista SUA se afla si alte persoane din institutia pe care o conduce, fara a dezvalui numele acestora.

La Budapesta a avut loc in decembrie anul trecut un miting impotriva sefei Fiscului, acuzata de coruptie. Ea a fost insa sprijinita ferm de premierul maghiar Viktor Orban, aflat acum intr-o relatie rece cu Administratia americana. Orban a amenintat-o pe sefa fiscului ungar (NAV) Ildiko Vida cu demiterea in cazul in care nu il da in judecata pe purtatorul de cuvant american Andre Goodfriend care a acuzat-o de coruptie, potrivit Budapestbeacon.com.

Potrivit unui articol publicat in Jurnalul Nationalin noiembrie 2012, fostul premier Adrian Nastase a fost instiintat ca i-a fost retrasa viza de calatorie in aprilie 2012, cu doua luni inainte de condamnarea sa definitiva, pronuntata in 20 iunie 2012.

"Conform regulamentului 22 CFR 41.122 al Departamentului de Stat si al sectiei 212(a) a legii de Imigrare si Naturalizare Americana, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti doreste sa va anunte pe aceasta cale oficiala ca viza dumneavoastra temporara v-a fost retrasa si nu mai este valabila pentru calatorii in Statele Unite. Aceasta decizie a fost luata in urma informatiilor devenite disponibile dupa obtinerea vizei. Va rugam sa nu incercati sa calatoriti in Statele Unite folosind aceasta viza.

In momentul in care primiti aceasta notificare va rugam sa va prezentati la Sectia Consulara a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti impreuna cu pasaportul pentru a va putea anula viza fizic in pasaport. Daca mai doriti pe viitor sa resolicitati viza pentru a putea calatori spre Statele Unite, va rugam sa urmati instructiunile mentionate pe adresa de site a Ambasadei la http://romania.usembassy.gov", se arata in scrisoarea publicata de Jurnalul National.

Postul de radio Europa Libera a explicat, la vremea respectiva, de ce Statele Unite adopta astfel de masuri. Potrivit sursei citate, Statele Unite aplica foarte des asemenea masuri de retragere a unei vize permanente deja acordate, uneori chiar la cererea procuraturii sau a serviciilor diplomatice ale unei tari aliate. Exact la fel a procedat SUA in cazul fostului premier croat Ivo Sanader, ba chiar atunci masura a fost aplicata mult mai devreme, când Sanader abia fusese inculpat, iar nu dupa o prima condamnare.

Croatul Ivo Sanader, unul din cei mai pro-americani lideri europeni din istoria recenta, omul care a dus Croatia în NATO si pîna în pragul UE, avea nu doar o viza permanenta, dar si o fata care traieste in America, si pe deasupra tocmai fusese invitat sa predea la Columbia University. În momentul în care Croatia i-a anuntat inculparea pentru coruptie (deci nu dupa o prima condamnare contestata in apel, cum a fost in cazul lui Nastase), ambasada americana i-a revocat viza, a explicat Radiio Europa Libera.

Potrivit sursei citate, o asemenea masura se ia deoarece exista riscul evident ca un fost premier anchetat in tara lui sa caute sa fuga în America. Sanader chiar a încercat asta, nestiind ca viza lui fusese anulata, si a fost arestat pe o autostrada în Austria, în vreme ce fugea spre Viena.

Statele Unite revoca frecvent vize deja acordate, adesea chiar fara explicatii, acestea fiind furnizate doar daca sînt solicitate de cel în cauza. De-a lungul anilor, ministri central- si sud-americani, din Jamaica si Republica Dominicana, dar si un guvernator din India, si-au vazut suprimat dreptul de a calatori în Statele Unite. Masura este însa provizorie si reversibila.

Asa s-a intamplat cu celebrul profesor de islamologie Tariq Ramadan, de la Oxford, de nationalitate elvetiana, care, desi fusese si el invitat, în 2004, sa predea la o universitate americana, si-a vazut suprimata viza cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor, din pricina suspiciunilor ca ar fi un sustinator al celei mai militante ideologii islamiste. Au trebuit sase ani si interventia personala a lui Hillary Clinton ca in 2010 Tariq Ramadan sa îsi recapete viza si sa mearga sa predea in America.