Presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat miercuri, referindu-se la motivarea deciziei sale in cazul votului Senatului pe cererea de arestare a lui Dan Sova, ca printre atributiile judecatorilor CCR nu se numara si acordarea de consultanta juridica sau constitutionala parlamentarilor si ca acestia vor sti exact ce au de facut in acest caz.

Foto:

"Nu putem noi sa ii invatam, noi nu dam consultanta jurudica, nici in materie constitutionala. Decizia este corecta, nu pot sa spun eu acum de pe scari ce sa faca ei", a declarat Augustin Zegrean, intrebat in fata cladirii CCR ce ar trebui sa faca parlamentarii in cazul votului pentrua arestarea lui Dan Sova.

"Senatorii vor sti exact ce au de facut, va garantez", a adaugat seful CCR.

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat marti motivarea deciziei data pe 6 mai in privind hotararii Senatului privind votul din 25 martie pe cererea de arestare a lui Dan Sova. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, anuntase ca Senatul va respecta decizia CCR, nu inainte insa de a primi motivarea acesteia.

"Curtea constata ca, prin Hotararea nr.32 din 25 martie 2015, Senatul isi fundamenteaza rezultatul votului pe dispozitii legale si regulamentare contrare Constitutiei, care confera acestuia alte efecte juridice decat cele prevazute de Legea fundamentala. Potrivit preambulului hotararii, cererea referitoare la incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan-Coman Sova a primit 79 de voturi 'pentru', 67 de voturi 'contra' si 5 voturi au fost anulate. Retinand in articolul unic neindeplinirea conditiilor cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 si de art.173 din Regulamentul propriu, care consacra cvorumul decizional al majoritatii absolute in cazul incuviintarii retinerii si arestarii preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decat cel pe care il prevede Constitutia. In concluzie, Curtea constata ca hotararea Senatului este neconstitutionala prin raportare la dispozitiile art.1 alin.(5) si art.76 alin.(2) din Constitutie", se arata in motivarea CCR.

CCR afirma ca votul privind o cerere de retinere, arestare sau perchezitie se da "cu respectarea dispozitiilor constitutionale referitoare la cvorumul de adoptare, respectiv cu majoritatea membrilor prezenti la sedinta plenului Senatului in care se supune aprobarii cererea adresata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul ministrului justitiei'.