Dispozitivul exploziv improvizat, gasit sambata, in apropiere de Budapesta, la bordul autocarului apartinand unei firme romanesti care efectua o legatura intre Cehia si Bulgaria, nu poate fi legat de vreo organizatie terorista, a anuntat marti Centrul ungar contra terorismului TEK, relateaza MTI citat de Mediafax.

"Informatiile disponibile pana acum nu au ridicat suspiciuni privind o actiune terorista motivata ideologic sau politic", anunta Centrul.

"Nu poate fi stabilita o legatura cu vreo organizatie terorista sau radicalismul religios", adauga TEK.

Centrul a precizat ca nu este implicat in mod direct in investigatie, dar isi ajuta partenerii ungari si europeni. Presa bulgara a scris marti ca pasagerii autocarului care efectua o legatura de la Praga la Varna au simtit un miros chimic puternic. Soferul a deschis compartimentul bagajelor si a gasit o sticla de plastic in care se afla lichid, un ceas si fire.

Politia a fost chemata la fata locului imediat. Politia ungara a anuntat marti ca o echipa de genisti a "dezamorsat pachetul suspect" si l-a preluat in vederea unei anchete. Biroul National ungar de Investigatii a lansat o ancheta suspectand o tentativa de asasinat.

Site-ul nol.hu l-a citat pe directorul firmei bulgare care opera autocarul, Dragomir Petkova, declarand ca un barbat ceh sau slovac este suspectat ca a plasat o bomba artizanala la bordul vehicului in care se aflau 35 de pasageri.