Omul de afaceri Remus Truica a fost chemat la DIICOT in dosarul creditelor ilegale de la BRD. Potrivit unor surse judiciare, procurorii il acuza pe omul de afaceri ca ar fi beneficiarul unor credite de credite de cateva zeci de milioane de euro.

Remus TruicaFoto: Agerpres

UPDATE 12.17 Omul de afaceri Remus Truica a fost pus sub control judiciar de procurorii DIICOT in dosarul creditelor ilegale luate de la BRD, in care este acuzat de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune, instigare la inselaciune, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, procurorii au pus sechestru asigurator pe averea lui Truica, respectiv conturi bancare, terenuri si imobile, inclusiv casa din Snagov, pana la concurenta sumei de 35 milioane euro, prejudiciul retinut in sarcina acestuia.

UPDATE 11.46: Remus Truica, fostul sef de cabinet al premierului Adrian Nastase, a plecat de la DIICOT. El a negat toate acuzatiile procurorilor si a anuntat ca are calitatea de suspect.

"Acel credit a fost rezolvat pana la urma", a spus Remus Truica, acesta refuzand sa faca mai multe declaratii.

Avocatul omului de afaceri a spus ca a solicitat un termen pentru a studia dosarul si ca acesta va fi reaudiat la inceputul lunii iunie. Avocatul a mai spus si ca urmeaza sa se lamureasca daca va fi luata vreo masura de arestare sau alta masura preventiva si ca exista masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 35 mil. euro in dosar.

Reprezentantul lui Remus Truica a mai declarat si ca nu exista nicio legatura intre creditul luat de Elena Udrea de la BRD si clientul sau.

Potrivit Agerpres, omul de afaceri Remus Truica a fost pus sub control judiciar de procurorii DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare, in anul 2007, la nivelul conducerii bancii ar fi fost constituit, pentru a da credite fara respectarea normelor de creditare, un grup infractional ce a produs BRD un prejudiciu de peste 43 de milioane de euro.

Procurorii spun ca Remus Truica a fost unul din liderii grupului si principalul beneficiar al creditelor acordate fraudulos, aproape toate aceste finantari fiind acordate unor persoane sau firme controlate de el, obtinand astfel 35 de milioane de euro.

Sursele citate afirma ca cea mai mare parte a acestor bani a trecut apoi prin conturi din Monaco, Elvetia, Austria si CIpru, fiind folosite apoi pentru cumpararea de produse de lux, barci si case.

Conform surselor judiciare, Mihai Sorin Popa si Lucian Cojocaru, doi din liderii grupului, si-au folosit pozitia din cadrul BRD pentru a racola alte persoane din banca ce au facilitat acordarea a 17 credite fara indeplinirea conditiilor minime si supraevaluarea unor imobile folosite ca garantie.

Creditele acordate fraudulos ar fi fost date in principal de catre agentiile din sucursala Dorobanti a BRD. Niciunul dintre cele 17 credite nu a fost restituit, BRD fiind nevoita sa constituite provizioane de peste 20 de milioane de euro.

Potrivit DIICOT, la gruparea condusa de Remus TRuica, Sorin Popa si Lucian Cojocaru au aderat si Sorin Rosca Stanescu si Adrian Sarbu, care au luat credite in aceleasi conditii frauduloase ca cele obtinute in favoarea lui Remus Truica.

Membrii grupului ar fi fost sprijinit de trei evaluatori agreati de BRD, care au supraevaluat cu mult terenurile ce au fost ipotecate catre banca pentru a oferi acoperire formala creditelor acordate.

De asemenea, potrivit surselor judiciare, au fost atrasi si doi notari publici, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor ce le reveneau sau prin neindeplinirea acestora au facilitat circulatia juridica formala a imobilelor ce au fost folosite pentru garantare creditelor si incheierea de contracte de ipoteca desi stiau ca valoarea imobilelor mentionata in contractele de ipoteca este nereala.

Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu au fost audiati, vineri, la DIICOT, intr-un dosar privind presupuse credite contractate ilegal de la BRD sustineau saptamana trecuta surse judiciare pentru Mediafax. Adrian Sarbu si Sorin Rosca Stanescu au fost audiati la DIICOT timp de aproximativ doua ore.

Sarbu si Rosca Stanescu au fost audiati intr-un dosar privind contractarea de credite in valoare de cateva milioane de euro de la BRD, in urma cu mai multi ani. Potrivit informatiilor de vineri, in acest dosar ar urma sa fie audiate la DIICOT mai multe persoane, intre care omul de afaceri Remus Truica si reprezentanti ai BRD la data faptelor.

In dosarul de la DIICOT a fost in atentia anchetatorilor si Elena Udrea, pentru un credit de aproximativ trei milioane de euro pe care l-a luat de la BRD in urma cu mai multi ani. In cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT si-a declinat competenta in 4 martie si a trimis dosarul la DNA, care continua cercetarile.