Magistratii de la Tribunalul Prahova au dispus, vineri, emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele omului de afaceri Florian Walter, care se sustrage urmaririi penale in dosarul instrumentat de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Ploiesti, ce vizeaza infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani, informeaza Agerpres.

Florian WalterFoto: Agerpres

Florian Walter, care controleaza firma de salubritate Romprest, a fost dat in consemn la frontiera in data de 6 mai, in urma unor perchezitii ale procurorilor DIICOT Ploiesti.

Omul de afaceri este acuzat ca a pus bazele unui grup infractional organizat, format din 23 de persoane, care a desfasurat, in perioada 2012 - 2014, operatiuni financiare din sfera evaziunii fiscale si a spalarii banilor, utilizand ca mod de operare reducerea artificiala a profitului impozabil si TVA de plata, efectuarea unor decontari fictive de la diferite societati si utilizarea de societati comerciale tip fantoma, pentru realizarea operatiunilor ilicite.

Potrivit DIICOT, Walter a initiat si a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop inregistrarea in contabilitatea societatii Compania Romprest Service SA Bucuresti a achizitiilor, de la diverse societati comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

Dupa inregistrarea in contabilitatea societatii a facturilor aferente achizitiilor fictive, sumele consemnate in documentele respective erau virate, initial, in conturile societatilor fantoma emitente, ulterior fiind transferate in conturile altor societati comerciale de tip fantoma, fiind retrase in numerar si preluate de Florian Walter, in vederea utilizarii in scopuri proprii.

In acest dosar sunt implicati unul dintre finantatorii FC Petrolul Ploiesti, Nicolae Capra, si sotia acestuia, Cristina, cei doi avand calitatea de suspect, respectiv martor in dosar.

Conform unor surse judiciare, acestia controlau unele dintre firmele implicate in lantul infractional construit de Walter si de apropiati ai sai.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infractionala a grupului coordonat de Florian Walter este in valoare totala de 4.500.000 de euro, reprezentand impozitul pe profit si a taxei pe valoarea adaugata, la care se adauga suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusa procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT Ploiesti efectueaza cercetari fata de suspecti sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, in forma continuata, si spalare a banilor, in forma continuata.

In cauza au fost instituite masuri asiguratorii pana la concurenta sumei de 18 milioane de euro reprezentand contravaloarea prejudiciului produs prin savarsirea infractiunilor.

Un numar de 15 persoane au fost arestate preventiv in acest dosar in urma perchezitiilor si audierilor care au avut loc la sediul DIICOT Ploiesti.

La acel moment, procurorii au solicitat si emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele lui Florian Walter, care se sustrage urmaririi penale, insa instanta a dispus disjungerea cauzei, amanand decizia pentru data de 15 mai.