Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, reprezentantilor comunitatii romanilor din nordul Italiei, ca a sustinut schimbarea legislatiei electorale, care e primul pas in reformarea institutiilor politice, si a adaugat ca acest efort trebuie dublat de reformarea interna a partidelor, potrivit Mediafax.

Seful statului s-a intalnit, joi seara, la un hotel din Milano, cu aproximativ 250 de romani reprezentanti ai comunitatii din diaspora italiana. Klaus Iohannis, alaturi de sotia sa, Carmen, a fost primit cu paine si sare, iar cei prezenti au cantat imnul alaturi de seful statului.

Klaus Iohannis le-a marturisit romanilor aflati in aceasta tara ca, venind spre Italia - pentru a doua oara in decurs de cateva saptamani - s-a gandit ce reprezinta acest drum.

"Este drumul pe care il fac peste un milion dintre compatriotii mei, atunci cand vin acasa de sarbatori sau ca sa-si vada familia. Este drumul care ii desparte de casa. Peste un milion de romani au plecat sa traiasca si munceasca in Italia pentru ca tara lor, in care s-au nascut si pe care o iubesc, nu le-a putut oferi sanse mai bune. Si la fel ca ei, multi altii aflati in toate colturile Europei si ale lumii. Va vorbesc voua, astazi, fata-n fata. Dar prin intermediul vostru le vorbesc tuturor acestor compatrioti ai nostri", a spus presedintele Iohannis.

El s-a referit si la asteptarilor romanilor care traiesc in afara tarii: "Va spun cu toata deschiderea: stiu ca aveti sperante mari, stiu ca dupa ani de deziluzii timpul nu mai are rabdare si ca aveti asteptari de la mine. Le inteleg si incerc sa raspund la ele. Poate nu in modul consacrat in ultimii 25 de ani in politica romaneasca. Dar cu siguranta voi raspunde la ele in modul meu, pe care il cunoasteti deja si pentru care mi-ati acordat increderea: pastrand niste principii si valori si onorand promisiunea de a face o altfel de politica", a tinut sa afirme Klaus Iohannis.

Seful statului a mentionat ca unul dintre drepturile fundamentale este acela de a alege si a fi ales si a adaugat ca nu intamplator aa sustinut schimbarea legislatiei electorale.

"Acesta este un prim pas in reformarea institutiilor politice. Esential, dar nu suficient. Efortul modificarilor legislative va trebui dublat de reformarea interna a partidelor si de alt mod de selectie. Tocmai de aceea, nu voi inceta sa vorbesc public despre nevoia de a avea oameni politici integri, bine pregatiti si care inteleg ca sunt in serviciul public. Imi doresc sa readucem onoarea si decenta in politica romaneasca", a declarat seful statului.

Potrivit lui Klaus Iohannis, "acestea nu sunt lucruri care se pot scrie intr-o lege sau impune de catre cineva, ci ele se vor castiga in timp prin efortul nostru comun si consecvent, al sau, ca presedinte si al celor care cred intr-o altfel de politica".

Klaus Iohannis i-a transmis primarului din Milano ca acest oras a fost, in afara de orasul sau, Sibiu, evident, unul din preferatele sale inca cu mult timp inainte sa vina in vizita, in calitate oficiala.

"Multi dintre cei prezenti astazi aici vin din comunitatea romaneasca din Milano, multi altii vin din comunitatile romanesti din nordul Italiei. Dumneavoastra, domnule primar, conduceti un oras care de mult timp a inteles ca diversitatea etnica, culturala, religioasa, nu este o amenintare, ci o sansa de dezvoltare. Va doresc mult succes si fiti sigur ca o sa mai vin pe aici!", i-a transmis Klaus Iohannis acestuia.

La finalul discursului, presedintele a facut din nou baia de multime obisnuita la toate intalnirile cu comunitatile de romani din afara tarii. Seful statului, alaturi de sotia sa, a facut fotografii si a ascultat mesajele celor din diaspora.