Dean Thompson, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, a declarat joi la Brasov, cu ocazia ceremoniei de bun venit a militarilor americani participanti la "Marsul Cavaleriei", ca prezenta multinationala si pregatirea militara in comun de-a lungul flancului estic al Aliantei Nord-Atlantice este un eveniment istoric insa, totodata, unul care, in opinia sa, va reprezenta o noua stare de normalitate, in conditiile evenimentelor survenite in ultimul an pe scena geopolitica.

Soldati americani pregatind un transportor blindat StrykerFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Acesta este doar unul din multele exercitii comune care au loc peste tot in tara si care demonstreaza hotararea NATO de a apara alianta. Am fost astazi martorii unui eveniment cu adevarat istoric, dar unul care cred ca va face parte dintr-o noua stare de normalitate: prezenta multinationala si pregatirea in comun de-a lungul flancului estic al NATO", a declarat Thompson.

Potrivit diplomatului american, "Marsul Cavaleriei", la care au luat parte aproximativ 400 de militari americani din Batalionul 2 al Regimentului 2 Cavalerie al Armatei SUA, cu peste 80 de mijloace tehnice, desfasurat miercuri si joi de la Mihail Kogalniceanu (Constanta) la Cincu (Brasov), "inlatura orice indoiala ca fortele NATO se pot deplasa rapid pe teren dificil in Romania, asa cum este nevoie, pentru a face fata oricarei situatii".

Dean Thomson subliniaza ca fortele NATO fac ca ora actuala exercitii pe flancul estic cu un numar de militari care ar fi fost de neconceput cu numai un an si jumatate in urma, plan conceput la Summit-ul NATO din Tara Galilor din septembrie 2014 cand liderii aliantei s-au angajat atat "sa reasigure aliatii, cat si sa puna in aplicare masuri adaptive". "Acest mars este o demonstratie vizibila a faptului ca am trecut de la cuvinte la fapte", a declarat diploamtul american.

Dean Thompson impreuna cu ministrul Apararii Mircea Dusa, cu locotenent colonel Theodore Johnson, Comandantul Diviziunii 2, Regimentul Cavalerie 2 al armatei americane, alti oficiali din armatele celor doua tari si oficialitati locale au participat joi, incepand cu ora 16:00, la Brasov, la ceremonia de bun venit a militarilor americani participanti la "Marsul Cavaleriei", in drum spre Poligonul Cincu din judetul Brasov, unde urmeaza sa se desfasoare in perioada 15 mai - 6 iunie un exercitiu multinational de instruire prin simulare reala si cu trageri de lupta "Sarmis 15".