Acordul de mic trafic dintre Romania si Ucraina intra in vigoare joi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2015, 14:37 Actualitate | Esenţial


Acordul de mic trafic dintre Romania si Ucraina intra in vigoare, joi, instrumentul reglementand trecerea frecventa a granitei de catre rezidentii din zona de frontiera a celor doua tari care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat pentru cel mult 3 luni. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, citat de Mediafax, Acordul privind micul trafic de frontiera dintre Romania si Ucraina, semnat la nivel de premieri, la Kiev, in 2 octombrie 2014, si care intra in vigoare joi, va facilita "considerabil regimul calatoriilor in regiunile limitrofe frontierei comune a celor doua tari vecine, in beneficiul locuitorilor acestor zone".

Extinderea cadrului juridic bilateral prin acest acord ilustreaza deschiderea si "nivelul remarcabil" atins in prezent de relatiile dintre Romania si Ucraina, precizeaza sursa citata.

Din punct de vedere procedural, intrarea in vigoare a Acordului va fi urmata de o serie de formalitati tehnice necesare pentru punerea in aplicare a prevederilor acestuia.

Inmanarea primelor permise de mic trafic de frontiera eliberate in baza Acordului va avea loc in viitorul apropiat, in cadrul unei ceremonii organizate in zona de frontiera, in prezenta ministrilor Bogdan Aurescu si Pavlo Klimkin.

Acordul reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta.

Acordul se aplica locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte si de alta a frontierei comune, zona care poate fi insa extinsa la maximum 50 de km de linia de frontiera in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care se intind dincolo de limita celor 30 de km.

De prevederile Acordului beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin 3 ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei. Acestor persoane li se adauga si sotul/sotia, copiii minori sau majori aflati in intretinere (inclusiv adoptati), chiar daca acestia locuiesc de mai putin de 3 ani in zona de frontiera.

Aproximativ 2 milioane de cetateni romani si ucraineni de pe o parte si alta a frontierei pot fi potentialii beneficiari ai acestui Acord. Permisele de mic trafic vor fi eliberate autoritatile romane sau ucrainene in maximum 60 de zile de la primirea cererii insotita de toate documentele necesare.

Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe. Permisul este valabil pentru o perioada de la 2 la 5 ani, fara a putea depasi durata de valabilitate a pasaportului titularului.

Persoanele care beneficiaza de prevederile Acordului se supun controlului de frontiera asemeni oricarei alte persoane, insa autoritatile de frontiera nu vor aplica stampile de intrare sau iesire pe permisele de mic trafic.

Alaturi de permisul de mic trafic, persoana care beneficiaza de prevederile Acordului trebuie sa fie in posesia unui pasaport valabil.

Autoritatile de frontiera ale Romaniei sau Ucrainei au dreptul sa refuze intrarea sau sa reduca termenul de sedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiaza de dispozitiile Acordului.

Pentru asigurarea punerii in aplicare in mod corespunzatoare a Acordului, documentulprevede ca fiecare parte contractanta va deschide o noua misiune consulara pe teritoriul celeilalte parti, pe baza de reciprocitate. Locatia precisa a acestor misiuni consulare va fi comunicata pe cale diplomatica.839 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version